Artikelen

Als je belasting gewoon niet betaalt

Als je belasting gewoon niet betaalt

Tekst: Henry J. Meijer

Wie droomt er, na het ontvangen van wéér een blauwe envelop, niet van om gewoon te stoppen met belasting betalen? Maar wat zou er dan gebeuren?

Wat zou er gebeuren als je stopt met belasting betalen. Sommigen stoppen uit ideologische motieven. Ze zijn tegen de overheid. Meestal doen mensen dit echter uit onwetendheid of kortzichtigheid. Ze laten het erop aankomen. Dan zijn er ook nog criminelen. Zo doet een drugsdealer dingen die de overheid niet mag weten. Logisch dat hij dan ook niet aan de overheid vertelt wat hij daar allemaal mee verdient. Maar pas op! De Belastingdienst heeft enorme mogelijkheden om de verschuldigde belasting te halen.

Je kunt beter op een legale manier besparen op je belastingaanslag

Schatting van inkomen

Wie een aangiftebrief van de Belastingdienst krijgt, moet aangifte inkomstenbelasting doen voor 1 mei. Stuur je die niet op? Dan krijg je een herinnering en daarna een aanmaning. Reageer je daar niet op, dan legt de inspecteur een zogenoemde ambtshalve aanslag op. Hierbij schat de inspecteur je inkomen op basis van je uitgaven. Als je in een auto van een ton rijdt, verdien je waarschijnlijk royaal meer dan het minimumloon. Meestal is de schatting trouwens aan de hoge kant. Als je verstandig bent, geef je opening van zaken, waarna de inspecteur de aanslag verlaagt. Als je niet reageert, gaat de fiscus over tot invordering. Het dossier gaat dan van de inspecteur naar de ontvanger der rijksbelastingen.

Openbare verkoop of loonbeslag

Als je niet op de belastingaanslag reageert, volgt een dwangbevel. Dat klinkt al behoorlijk dreigend. Als je nog steeds niet betaalt, gaat de Belastingdienst beslag leggen op bezittingen, zoals je auto of je TV. Dan kun je er niet meer over beschikken. Er wordt dan een openbare verkoop aangekondigd. Ga maar eens een wandeling maken in een mindere buurt van een grote stad. Misschien dat je dan een papiertje op een voordeur aantreft met een aankondiging tot openbare verkoop. Zo’n openbare verkoop is een hoop gedoe en levert vaak weinig op voor de Belastingdienst. Bij werknemers heeft de Belastingdienst daarom een voorkeur voor loonbeslag. De belastingontvanger meldt zich daarvoor bij de werkgever. De belastingschuld van de werknemer wordt verhaald op het loon. Er geldt hiervoor een beslagvrij bedrag ter grootte van het bijstandsniveau.

Gegijzeld door de overheid

Degene die uit principe geen belasting wil betalen, zal dat niet lang volhouden. Al zijn zichtbare bezittingen worden hem ontnomen, waardoor een normaal leven niet meer mogelijk is. Criminelen zorgen er meestal voor dat ze geld verstoppen. Als de Belastingdienst dit vermoedt, kan de belastingschuldige worden gegijzeld. Dat klinkt ernstig en dat is het ook. Je komt dan voor maximaal 1 jaar achter de tralies, totdat je opening van zaken geeft. Geharde criminelen liggen daar misschien niet wakker van, maar anderen zwichten meestal snel.

Legaal belasting besparen

De overheid heeft een heel assortiment aan dwangmiddelen tot haar beschikking. Het niet nakomen van fiscale verplichtingen heeft ernstige gevolgen. In de meeste gevallen moet je alsnog betalen, met rente en boetes op de koop toe. En je draait ook op voor de kosten van die dwangmiddelen. Die kunnen wel in de tienduizenden euro’s lopen. Je kan dus maar beter reageren als de Belastingdienst iets van je vraagt. Maak gebruik van legale mogelijkheden om minder belasting te betalen. Daarover lees je uitgebreid in FiscAlert. Zorg verder dat je reserveert voor belastingen. Belasting betalen is al ergerlijk. Tegen rente, boetes en kosten aanlopen, is helemaal slecht voor je humeur.

drs. H.J. Meijer is mede-eigenaar van FiscAlert en hoofdredacteur van MFAS van Wolters Kluwer