Artikelen

Belastingdienst rekent rente maar vergoedt niets

Belastingdienst rekent rente maar vergoedt niets

Tekst: Henry J. Meijer

Verwacht je dat je inkomstenbelasting moet bijbetalen als je aangifte hebt gedaan? Stuur dan je aangifte zo snel mogelijk op. Dan voorkom je een flinke renterekening van de Belastingdienst. 

Als belasting te laat wordt betaald, berekent de Belastingdienst daar rente over. Het kan zijn dat je vergeet een opgelegde aanslag te betalen. De daarbij berekende rente heet ‘invorderingsrente’ en bedraagt 4%. Rente kan ook aan de orde komen doordat je (te) laat aangifte doet of doordat de fiscus correcties aanbrengt. Die rente heet ‘belastingrente’. Die rente is, schrik niet, 7,5%. Maar wat als de Belastingdienst een teruggaaf verleent, bijvoorbeeld omdat de definitieve aanslag lager uitvalt dan de voorlopige aanslag? Dan wordt er geen rente vergoed. 

Sparen bij de Belastingdienst

Tot 2012 was het systeem in evenwicht en kreeg je bij een teruggaaf wel rente vergoed. Omdat de rente van de Belastingdienst toen hoger was dan de spaarrente, kon je sparen bij de fiscus. Je vroeg óf geen voorlopige teruggaaf óf hoge voorlopige aanslag. Dat vond de overheid geen goed idee en de rentevergoeding werd afgeschaft. De belastingbetaler moest bij een te hoge voorlopige aanslag voortaan maar tijdig om een verlaging of een voorlopige teruggaaf vragen. Verwacht je geld terug? Vraag snel om een lagere aanslag of een voorlopige teruggaaf en zet het geld op een spaar- of beleggingsrekening. Als je een belastingteruggave verwacht, is het sowieso handig zo snel mogelijk aangifte te doen. Hoe eerder je dat doet, hoe sneller de teruggaaf op je rekening staat.

De overheid maakte in 2012 een einde aan het sparen bij de Belastingdienst

Renteteller tikt vanaf 1 juli

Bij de inkomstenbelasting gaat de renteteller lopen op 1 juli van het jaar volgend op het belastingjaar. Voor belastingjaar 2023 is dat dus 1 juli 2024. Doe je laat aangifte en volgt daaruit dat je bijvoorbeeld €10.000 moet bijbetalen, dan betaal je op jaarbasis 7,5% rente. Gaat het om 6 maanden na 1 juli, dan kost je dat dus €375 aan rente. Dat zou zonde zijn als je een spaarrekening hebt, waar je maar 1,5% rente op krijgt. Minder erg zou het zijn als je hierdoor bespaart op een roodstand bij de bank of postorderbedrijf, waarover tot wel 15% rente wordt berekend.

Voorkom de hoge rente

Als je voor 1 mei aangifte inkomstenbelasting doet over het voorgaande jaar, ben je geen belastingrente verschuldigd als de aanslag conform aangifte wordt opgelegd. Lukt het niet om deze datum te halen, verzoek dan om een voorlopige aanslag. Als het verzoek tot het opleggen van een voorlopige aanslag voor 1 mei is gedaan én de aanslag op ten minste dit bedrag wordt vastgesteld, wordt er geen belastingrente berekend. Omdat je natuurlijk niet wilt dat de voorlopige aanslag te hoog uitvalt, moet min of meer precies worden berekend hoeveel de belasting zal bedragen. Je kan dan net zo goed de aangifte op tijd (laten) doen.


drs. H.J. Meijer is mede-eigenaar van FiscAlert en hoofdredacteur van MFAS van Wolters Kluwer