01 september 2021

13 x slim besparen

FiscAlert september 2021 | jrg 27 nr 7 | p.12-14


FISCALERT

13 x slim besparen

Met deze tips kunt u duizenden euro’s besparen. En het is eenvoudiger dan u denkt, want meestal is het gewoon een kwestie van doen!


1
Zorg voor overzicht

Een goed begin is het halve werk. Als u uw financiële administratie op orde heeft, weet u wat erin komt en wat eruit gaat. Hoe meer overzicht u heeft, des te beter u ziet waar eenvoudig te besparen valt. Zet dus eerst alle maandelijkse inkomsten en uitgaven op een rij. Als u op hoofdlijnen overzicht heeft van uw financiële situatie, kost het in de regel niet meer dan uurtje per maand om uw financiën te bewaken. Bovendien gaat u bewuster met uw geld om, waardoor u er (nog) meer uithaalt. En u ziet wat het oplevert...

Houd een huishoudboekje bij, dat kan tegenwoordig heel eenvoudig digitaal met een programma, app of gewoon online. Op www.wijzeringeldzaken.nl/huishoudboekjes vindt u een handige tool om het digitale huishoudboekje te vinden dat bij u past.


2
Ga voor eenvoud

Bij het inrichten van uw geldzaken (spaargeld, verzekeringen, beleggingen, hypotheek, etcetera) stelt eenvoud u in staat flexibel in te spelen op veranderende omstandigheden. Eenvoud is dus win-win: het zorgt niet alleen voor rust en tijdwinst, het levert ook betere rendementen op. Want hoe ingewikkelder financiële constructies en producten zijn, des te meer geld (en tijd) ze kosten — en des te minder ze doorgaans opleveren!


3
Check uw vaste lasten

Kijk eens kritisch naar uw vaste lasten. Wat heeft u ècht nodig? Kan het ergens anders niet goedkoper? Het vergelijken van producten en diensten is tegenwoordig een fluitje van een cent. Door online te vergelijken betaalt u niet te veel voor bijvoorbeeld een (auto)verzekering (www.independer.nl, www.hoyhoy.nl), een overlijdensrisicoverzekering (www.independer.nl), energie (www.gaslicht.com) of telefoon en internet (www.bellen.com). En kijk ook even op www.consumentenbond.nl. Vergelijk niet alleen op prijs, maar ook op voorwaarden!


4