12 juni 2018

14 tips & trucs om te besparen

FiscAlert juni 2018 | jrg 24 nr 6 | p.21-23

FISCALERT

14 tips & trucs om te besparen

Vliegt het geld bij u ook uit de portemonnee? Niet nodig: vaak is het vrij eenvoudig om met hetzelfde geld méér te doen.


Geld besparen op de vaste lasten, de hypotheek, de belastingen, de verzekeringen, met beleggen... Wie wil dat nou niet? Als u geen cent te veel wilt betalen, leest u verder.

1
Houd een grote schoonmaak

Als u uw financiële administratie op orde heeft, weet u wat erin komt en wat eruit gaat. Hoe meer overzicht u heeft, hoe beter u kunt zien waar u kunt besparen. Wat leveren uw spaarrekeningen, deposito’s, beleggingen, polissen en pensioenen op? Verzamel alle contracten en overzichten, hef overbodige (spaar)rekeningen en creditcards op. En nu u toch bezig bent met de grote schoonmaak: bewaar meteen uw cadeau- en waardebonnen, spaarzegels en vasteklantenpassen op een vaste plek.


2
Gebruik een huishoudboekje

Het woord ‘economie’ is afgeleid van de Griekse woorden ‘oikos’ — huis — en ‘nomizein’ — beheren. Om uw eigen economie in evenwicht te hebben en te houden, moet u niet alleen weten wat uw huishouden instroomt, maar ook wat er uit gaat. Gebruik daarvoor, consequent, een huishoudboekje (dat kan tegenwoordig ook heel makkelijk digitaal met een programma, een app of gewoon online). Zo kunt u na een paar maanden precies zien waar de knelpunten liggen. Maak vervolgens een begroting. Eén keer per kwartaal is al goed, vaker is beter. Geef aan wat er moet worden gereserveerd voor vakanties en consumptiegoederen (wasmachine, vaatwasser, cv-ketel, enzovoorts). Zo weet u van tevoren wat er overblijft en wat u elke maand aan extraatjes kunt uitgeven en waar wat valt te of (be)sparen.

Meer informatie op www.nibud.nl. Zoekt u een digitaal huishoudboekje? Op www.wijzeringeldzaken.nl/huishoudboekjes vindt u een handige selectietool.


3
Onderhandel over de prijs