07 juni 2019

17 x financieel voordeel

FiscAlert juni 2019 | jrg 25 nr 6 | p.26-29

FISCALERT

17 x financieel voordeel

Begin de zomer goed! 17 tips voor doe-het-zelvers waarmee u duizenden euro's kunt verdienen!


Miljoenen Nederlanders klussen en tuinieren zelf. Maar als het over geldzaken gaat, dan hebben ze soms koudwatervrees. Dat is zonde, want er valt voor doe-het-zelvers veel geld te verdienen. Daarom hebben wij speciaal voor de zomer een aantal tips voor u die snel geld opleveren.

1
Bezuinig op uw belastingen

Met stip op 1. Er zijn namelijk veel manieren om — geheel legaal — uw belastingen te minimaliseren en de toeslagen te maximaliseren. Ons devies voor doe-het-zelvers: wees niet bang voor de blauwe envelop. Doe vooral aangifte, benut alle aftrekposten en, speciaal voor fiscaal partners: verdeel uw aftrekposten en vermogen optimaal. Nog eentje die gemakkelijk aan uw aandacht ontsnapt: beperk de spaartaks in box 3. Dat is eenvoudiger dan u denkt. Door uw consumptieve leningen af te lossen bijvoorbeeld. Of een deel af te lossen van uw aflossingsvrije hypotheek. Speciaal voor notoire spaarders met een paar ton aan vrij beschikbaar spaargeld: overweeg een ‘Spaar-BV’. Bij de huidige rentestand bespaart dat heel veel geld in box 3. Mogelijk beperkt het zelfs de nadelige gevolgen van de ‘vermogenstoets’ bij toeslagen en regelingen als de eigen bijdrage Wlz.

Wacht nog wel even met de oprichting van een Spaar-BV tot na Prinsjesdag 2019, want dan is meer bekend over de regelgeving voor belastingjaar 2020!


2
Bespaar op de vaste lasten

Kijk eens kritisch naar uw vaste lasten. Wat heeft u ècht nodig? Kan het ergens anders niet goedkoper? Het vergelijken van producten en diensten is tegenwoordig een fluitje van een cent, dankzij internet. Door te vergelijken betaalt u niet te veel voor bijvoorbeeld een (auto)verzekering (www.independer.nl, www.hoyhoy.nl), een overlijdensrisicoverzekering (www.independer.nl), de energierekening (www.gaslicht.com) of de telefoonrekening (www.bellen.com). En kijk ook even op www.consumentenbond.nl. Vergelijk niet alleen op prijs, maar ook op voorwaarden!


3
Zeg overbodige abonnementen op

Wist u dat van de tien Nederlandse huishoudens negen het aantal abonnementen onderschat? Gemiddeld hebben we tussen de vijf en vijftien abonnementen, maar we denken er maar een paar te hebben. En wat we eraan spenderen weten we ook niet, zo blijkt uit recent onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Ga maar na: steeds meer producten en diensten worden in abonnementsvorm aangeboden. Denk aan internet/tv/mobiel, maar ook aan Netflix, goede doelen, loterijen, sportscholen, bloemen en maaltijdboxen. De belangrijkste redenen om een abonnement af te sluiten zijn het financiële voordeel en het gemak. Toch kunnen de totale maandelijkse kosten ongemerkt fors oplopen en heeft lang niet iedereen daar goed zicht op. Bovendien worden abonnementen soms te weinig of niet gebruikt! Hoe houdt u grip op uw abonnementen en op de kosten ervan? Een paar tips: weeg voordat u een abonnement afsluit af of het financiële voordeel en/of het gemak opweegt tegen de verplichting die u aangaat, check of de kosten in uw budget passen en loop jaarlijks alle (slapende) abonnementen na. De belangrijkste vraag: heeft u er wat aan of kunt u eigenlijk ook wel zonder?


4
Beding overal korting

U hoeft niet naar Zuid-Europa, Afrika of Azië om af te dingen. Of u nu een auto koopt, een nieuwe keuken of een nieuw pak, er is ook in Nederland voldoende ruimte voor onderhandelen, in geld of in natura. U verdient al snel een paar procent op uw aankoop. Blijf rustig en kom vooral niet te gretig over. Toon oprechte belangstelling, want voor de verkoper betekent dat: een kans om te verkopen. Doet u uw aankopen vooral online? Googel dan het beoogde artikel(nummer) en zet er ‘+korting’ achter!


5
Stel een ‘geld-dieet-dag’ in