07 januari 2020

20 Gouden tips voor 2020

FiscAlert januari 2020 | jrg 26 nr 1 | p.12-15

FISCALERT

20 Gouden tips voor 2020

Begin het jaar goed en verdien met onze tips honderden euro’s. Of misschien nog wel veel meer…


1
Houd een grote schoonmaak

Als u uw financiële administratie op orde heeft, weet u wat erin komt en wat eruit gaat. Hoe meer overzicht u heeft, hoe beter u kunt zien waar u kunt besparen. Wat leveren uw spaarrekeningen, deposito’s, beleggingen, polissen en pensioenen op? Verzamel alle contracten en overzichten, hef overbodige (spaar)rekeningen en creditcards op. En nu u toch bezig bent met de grote schoonmaak: bewaar meteen uw cadeau- en waardebonnen, spaarzegels en vaste-klantenpassen op een vaste plek (stop die passen in uw smartphone, bijvoorbeeld met de OK-app). Komt u bij het opruimen buitenlandse geldbiljetten tegen? Wissel ze in voordat ze niets meer waard zijn. Voor guldenbiljetten kunt nog u terecht bij DNB tot en met 31 december 2031. Oude valuta uit de eurozone wisselt u kosteloos in bij de centrale banken van de desbetreffende landen (op www.ecb.europa.eu/euro/exchange/html/index.nl.html ziet u of en tot wanneer dat kan).


2
Haal de bezem door uw verzekeringen

Voor elke verzekering zou het uitgangspunt moeten zijn: dek alleen die risico’s af die u zelf niet kunt (of wilt) dragen. Neem daarom uw lopende verzekeringen door en maak een overzicht van alles waarvoor u op dit moment verzekerd bent. Bepaal vervolgens wat echt nodig is en waar een streep door kan.


3
Bespaar op de vaste lasten

U kunt op allerlei manieren geld besparen. Minder uitgeven aan onbelangrijke zaken is er een. Maar ook door belangrijke zaken kritisch tegen het licht te houden. Het online vergelijken van producten en diensten is tegenwoordig een fluitje van een cent. Door te vergelijken betaalt u niet te veel voor bijvoorbeeld een (auto)verzekering (www.independer.nl, www.hoyhoy.nl), een overlijdensrisicoverzekering (www.independer.nl), de energierekening (www.gaslicht.com) of de telefoonrekening (www.bellen.com). En kijk ook even op www.consumentenbond.nl. Vergelijk niet alleen op prijs, maar ook op voorwaarden!