13 april 2022

Aangifte 2021: de meest gemaakte fouten

FiscAlert april 2022 | jrg 28 nr 4 | p.12-14


fiscaal

Aangifte 2021: de meest gemaakte fouten

Fouten bij het doen van aangifte kunnen u geld kosten. Veel geld. Wees dus alert. Voorkomen is beter dan genezen!


Als we onze belastingaangifte online doen, is veel al vooraf ingevuld. Het lijkt zo makkelijk, maar denk niet dat u er daarmee al bijna bent. In de praktijk laten veel mensen geld liggen, simpelweg omdat ze onvoldoende alert zijn. De 22 grootste aangiftefouten op een rij, zodat het u níét overkomt...

1
De aangifte niet invullen…
Toegegeven, als u geen aangifte doet kunt u ook geen fouten maken. Maar u loopt ook het risico op het mislopen van een leuke belastingteruggaaf. Vul dus altijd de aangifte in (desnoods als proef!).

Aangifte doen is simpel: log in op www.belastingdienst.nl ➤ Mijn Belastingdienst en ga naar de online IB-aangifte. U heeft hiervoor uw DigiD nodig.

2
…of niet samen aangifte doen
Fiscaal partners doen er altijd goed aan samen aangifte te doen. Dit is nooit (!) nadelig. Het kan zelfs geld opleveren, omdat u op die manier de meest gunstige verdeling voor de eigen woning, aftrekposten en vermogen (maar ook dividenden van de eigen BV in box 2, indien van toepassing) eenvoudig kunt vaststellen. Zie ook de punten 16 tot en met 19.

Wilt u samen aangifte doen? Beantwoord dan in de online aangifte onder ‘Partner’ de vraag ‘Wilt u samen aangifte doen?’ met ‘ja’.

3
De online aangifte niet goed controleren
De vóóraf ingevulde belastingaangifte is een handige service, maar controleer alles goed. Wat in de aangifte vóóraf is ingevuld, is niet altijd juist of compleet. Fouten dient u zelf te herstellen, ontbrekende gegevens moet u zelf aanvullen. U zult dus de gegevens waar nodig zelf moeten corrigeren. We zagen in het verleden vooral fouten als het ging om een bij de woning behorende garage (ten onrechte in box 3 geplaatst), ontbrekende bankrekeningen en beleggingspanden in box 3 (waarde ontbrak). Check ook of u de vooraf ingevulde gegevens terugziet in het invulbare deel van uw aangifte.

4
Aftrekposten missen of vergeten