11 april 2023

Belastingaangifte: wat u niet moet vergeten

FiscAlert april 2023 | jrg 29 nr 4 | p.12-15


fiscaal

Belastingaangifte: wat u niet moet vergeten

De vooraf ingevulde aangifte maakt aangifte doen een stuk makkelijker, misschien wel te makkelijk. Druk niet zo maar op verzenden want anders laat u mogelijk belastinggeld liggen.  


De Belastingdienst weet niet alles van ons, althans nog niet. Zo kan het gebeuren dat we met z’n allen jaarlijks honderden miljoenen euro’s aan belastinggeld laten liggen. Omdat niet alle cijfertjes goed zijn ingevuld in de aangifte en we dat niet hebben gecontroleerd. Of omdat fiscaal partners hun posten niet optimaal hebben verdeeld. Of omdat we aftrekposten helemaal vergeten. Feit is dat veel mensen geld laten liggen als ze aangifte doen. Wij van FiscAlert zorgen dat u alles uit uw aangifte haalt.
 

ALGEMEEN

■ aangifte doen
Niet iedereen krijgt een uitnodiging om aangifte te doen. Toch is het altijd verstandig om de aangifte in te vullen, al is het bij wijze van proef. Een paar voorbeelden. Jongeren met een bijbaantje of een stagevergoeding waarover loonheffing is ingehouden, kunnen vaak belasting terugkrijgen. Aangifte doen is vaak ook aantrekkelijk als u werkt en jonge kinderen heeft, of als u in de loop van 2022 meer bent gaan werken, of als u een fiscaal partner heeft.

■ controleren vóóraf ingevulde gegevens
Check of de gegevens in de vooraf ingevulde aangifte overeenkomen met uw jaaropgaven. Fouten moet u zelf herstellen. U ziet dan ook wat er eventueel nog ontbreekt. Ga ook na of u de vooraf ingevulde gegevens terugziet in het invulbare deel van uw aangifte.

LET OP: Ontslag- en transitievergoedingen zijn soms op de verkeerde plek (onder ‘inkomsten uit loondienst’) vooraf ingevuld. Daardoor kan uw arbeidskorting lager uitvallen. Deze vergoedingen moet u aangeven onder ‘pensioen en andere uitkeringen’.

 

INKOMSTEN/ONDERNEMING

■ aftrek openbaar vervoer