11 april 2023

Belastingtips voor jong en oud

FiscAlert april 2023 | jrg 29 nr 4 | p.18-19


fiscaal

Belastingtips voor jong en oud

Vaak laten jongeren en ouderen (onbewust) veel geld liggen. Wij hebben 9 tips die gegarandeerd extra belastingvoordeel opleveren.
 

1
Jongeren: doe altijd aangifte!
Veel (vooral studerende en schoolgaande) jongeren werken de ene maand niet of nauwelijks en de andere maand weer wel. Daardoor wordt vaak te veel belasting ingehouden op hun loon. Dat komt doordat de heffingskortingen van de maanden waarin zij (bijna) niet werken, nog niet benut zijn. Jongeren met een bijbaantje of een stagevergoeding waarover loonheffing is ingehouden, doen er dus goed aan om te checken of ze recht hebben op een teruggaaf van de Belastingdienst. Dat levert al snel €250 op, en soms kan dat bedrag zelfs oplopen tot wel €800!

In 2023 kunnen zij nog tot en met het belastingjaar 2018 aangifte doen. Dat geldt ook voor minderjarige kinderen!

2
Student? Benut de toeslagen!
Veel jongeren hebben vanaf hun achttiende recht op toeslagen. Dat blijken met name studenten in de praktijk nog wel eens te vergeten. Voor een alleenstaande student is de zorgtoeslag in 2022 maximaal €1.336, óók als de ouders de zorgverzekering betalen. En dan is er nog de misvatting dat studenten onder de 23 jaar nooit recht hebben op huurtoeslag. Fout. Studenten die een zelfstandige woonruimte (zie voor de definitie www.toeslagen.nl) huren, kunnen deze toeslag gewoon aanvragen.

Wacht niet te lang met aanvragen. Voor de toeslagen over 2022 moet de aanvraag vóór 1 september 2023 binnen zijn. Ga voor de berekening en de aanvraag van de toeslagen naar www.toeslagen.nl

3
AOW’er? Pak extra korting!