08 april 2018

Belastingvoordeel voor iedereen!

FiscAlert april 2018 | jrg 24 nr 4 | p.20-23

fiscaal

Belastingvoordeel voor iedereen!

Met onze 19 slimme en praktische belastingtips laat u bij de fiscus geen geld liggen.

Speciaal voor jongeren, studenten, alleenstaanden, fiscaal partners, gescheiden ouders, AOW’ers, huizenbezitters, spaarders en beleggers, houders van lijfrente- en koopsompolissen en ondernemers. Kortom, voor iedereen die op zoek is naar belastingvoordeel!

1
Doe aangifte

Het is vaak lonend om de belastingaangifte in te vullen, zelfs al heeft u van de Belastingdienst geen ‘aangiftebrief’ gekregen (waarin staat dat u aangifte moet doen). Ons devies: vul de aangifte in elk geval in om te kijken wat u terug kunt krijgen. En online, dat scheelt heel wat rekenwerk. Heeft u een fiscaal partner, doe dan samen aangifte. Zo kunt u aftrekposten en vermogen optimaal verdelen en haalt u het maximale uit de belastingaangifte. In 2018 kunt u nog aangifte doen over de jaren 2013 tot en met 2017.

Met name AOW’ers met een fiscaal partner, ouders met jonge kinderen, studenten en mensen met gedurende het belastingjaar wisselend inkomen krijgen vaak belasting terug — maar alleen na het indienen van hun aangifte!

2
Benut alle aftrekposten

Omdat de Belastingdienst (nog) niet alles van ons weet, is in de ‘vooringevulde aangifte’ niet alles vooraf ingevuld. Hier moet u dus zelf actie ondernemen. Vul de belastingaangifte aan met aftrekposten. Denk aan niet-vergoede zorgkosten, giften, studiekosten, betaalde rente op de familiebanklening voor de eigen woning, storting in al dan niet bancaire lijfrentes, partneralimentatie, onderhoudskosten van een rijksmonument, enzovoorts. Laat geen geld liggen door een aftrekpost te vergeten. En als u er al doende achter komt dat u in het verleden wat heeft vergeten op te voeren: u kunt uw aangifte nog tot vijf jaar terug herstellen door ’m opnieuw, en gecorrigeerd uiteraard, in te dienen.

Lees ons artikel ‘Dit moet u niet vergeten (in de belastingaangifte)’ (FiscAlert maart 2018, jrg 24 nr 3, p.15-17, online op www.fiscalert.nl ➤ fiscaal).

3
Verdeel aftrekposten en vermogen


Om het hele artikel te kunnen lezen moet u inloggen.

Log hier in