11 april 2019

Bijzondere aftrekposten voor ouderen

FiscAlert april 2019 | jrg 25 nr 4 | p.15-17

fiscaal

Bijzondere aftrekposten voor ouderen

Ouderdom komt met gebreken, soms ook in de portemonnee. Is dat bij u het geval? Dan hebben we voor u misschien nog een paar speciale aftrekposten in de aanbieding!


Wie niet te veel verdient, komt al snel in aanmerking voor aftrek van zorgkosten, waarvan we hier enkele belangrijke uitwerken. Vooral ouderen met AOW en een beetje pensioen kunnen daarmee via hun belastingaangifte het inkomen nog een beetje opkrikken. En dan hebben we het niet alleen over een teruggaaf van inkomstenbelasting maar ook over de ‘tegemoetkoming specifieke zorgkosten’ (zie het kader ‘De TSZ-regeling’), waar u in sommige gevallen recht op kunt hebben. Kortom: vul altijd de aangifte in!


1. Vervoer van zieke of gehandicapte
Voor vervoer naar arts of ziekenhuis mag u de werkelijke reiskosten aftrekken. Reist u met het openbaar vervoer of de taxi, dan is dat uiteraard de ritprijs die u betaalde. Reist u met de eigen auto, dan kunt u dus naast de brandstofkosten ook de afschrijving, het onderhoud, de verzekering, wegenbelasting en eventuele parkeerkosten meenemen. Op de site van de ANWB (www.anwb.nl, zoekterm ‘autokosten’) vindt u hiervoor een handige rekentool. Maakte u gebruik van zittend ziekenvervoer en kreeg u daarvoor een vergoeding van de verzekering, dan kunt u de eigen bijdrage die u daarvoor moest betalen aftrekken.

TIP: Bent u door uw kinderen of door een kennis naar de dokter gebracht? Als u daarvoor een vergoeding betaalde, mag u die aftrekken (aftrek in het jaar van betaling). U moet dat wel kunnen aantonen, bijvoorbeeld door een bankoverschrijving.

Vul de uitgaven in de online aangifte in onder ‘Uitgaven ➤ Zorgkosten ➤ Vervoerskosten voor ziekte of invaliditeit’


2. Regelmatig ziekenbezoek