07 januari 2021

Crisisvitaminen voor 2021

FiscAlert januari 2021 | jrg 27 nr 1 | p.12-15


FISCALERT

Crisisvitaminen voor 2021

Denkt u dat uw financiële gezondheid wel een oppepper kan gebruiken komend jaar? Dan hebben we voor u een paar praktische tips.

Tekst: Marieke Henselmans en Erica Verdegaal


Door alle coronamaatregelen krimpt onze economie, stijgt de werkloosheid en kan het aantal huishoudens met betalingsproblemen komend jaar stevig oplopen. En dat heeft mogelijk weer gevolgen voor de economie, koopkracht en huizenprijzen. Kortom, 2021 wordt een financieel onzeker en soms ook zwaar jaar. Als u denkt dat uw financiële gezondheid wel een oppepper kan gebruiken, hebben we voor u een selectie uit de Crisis(scheur)kalender 2021 van econome Erica Verdegaal en besparingsdeskundige Marieke Henselmans. Een greep uit de 365 dagelijkse vitaminepillen voor uw geldzaken die u financieel, emotioneel, optimistisch en creatief door 2021 gaan slepen.

Pak gratis juridische hulp bij consumentenklachten
Heeft u problemen met een gekocht product of een geleverde dienst? Kijk dan op www.consuwijzer.nl, het overheidsloket voor consumenten van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ACM komt onder meer in actie tegen bedrijven die zich niet aan de regels houden. En kan die bijvoorbeeld beboeten. Op deze site vindt u een schat aan gratis voorbeeldbrieven, praktische hulp en tips. Bij een vraag of klacht over bedrijven kunt u ConsuWijzer ook bellen voor advies (088-0707070). Uw klacht of vraag wordt geregistreerd en doorgestuurd door naar de ACM. Het Europese zusje van ConsuWijzer is het Europees Consumentencentrum Nederland (www.eccnederland.nl). Hier kunt u terecht als u problemen met een ondernemer uit een ander EU-land, Noorwegen, IJsland of het Verenigd Koninkrijk heeft. Deze juridische hulp is gratis en het slagingspercentage is hoog.

Laat geen geld liggen
De Belastingdienst weet u feilloos te vinden als u iets moet betalen, maar als u geld kunt krijgen, zoals een toeslag, dan klopt niemand uit zichzelf bij u aan. Als u zelf niets uitzoekt en niets aanvraagt, krijgt u ook niets. Ook niet als u er gewoon recht op heeft. Helaas leert de praktijk dat behoorlijk wat mensen inkomensaanvullingen laten liggen. Sommige zijn zo onbekend dat slechts de helft van de rechthebbenden er gebruik van maakt. Kijk dus eens op www.berekenuwrecht.nl. Op deze site (van het Nibud en Stimulanz) vult u uw leeftijd, de samenstelling van uw huishouden en uw inkomen in. De site berekent op welke inkomensaanvullingen u waarschijnlijk recht heeft. U kunt doorklikken naar instanties waar u ze kunt aanvragen. U heeft er recht op, laat ze dus niet liggen!

Houd uw spaargeld in Nederland
Via websites als www.raisin.nl en www.savedo.nl kunt u sparen in andere EU-landen, waar soms iets meer spaarrente te halen valt. Dat is zeker tijdens een crisis mogelijk riskant. Neem Italië. Daar bestaat bijna één vijfde van de totale bezittingen van banken uit Italiaanse staatsschuld. En die staatsschuld rijst de pan uit. Mocht de Italiaanse overheid tijdens een crisis — neem bijvoorbeeld de coronacrisis — betalingsproblemen krijgen, dan kunnen Italiaanse banken omvallen. En omgekeerd. In zo’n geval gaat de rekening eerst naar de andere Italiaanse banken. Kunnen die de schade niet dragen, dan moet de Italiaanse staat bijspringen. Maar geen van deze partijen zit momenteel goed bij kas. Dat probleem geldt in mindere mate voor onze overheid en onze banken, die nog wel een stootje kunnen hebben. Ga dus niet voor een pietsje extra rente buitenlandse spaaravonturen aan — met alle risico’s van dien. Spaar gewoon lekker ‘thuis’.

De beste belegging zit op uw bank