08 juni 2020

Doe de FiscAlert APK

FiscAlert juni 2020 | jrg 27 nr 6 | p.27-29


FISCALERT

Doe de FiscAlert APK

Bespaar en verdien geld met onze algemene periodieke keuring door de bouten en moeren van uw financiën hier en daar weer stevig aan te draaien!


Veel mensen houden hun geldzaken niet goed bij. Dat kost geld, nu en op termijn, en dat is zonde. Door de belangrijkste pijlers van uw financiële huishouding regelmatig onder handen te nemen, valt geld te verdienen en te besparen. Daarom doet u de FiscAlert APK.


BELASTINGEN

Het lijkt zo simpel, en toch laten veel mensen belastingvoordeel liggen. Onze top-3 actiepunten.

■ vergeet geen aftrekposten
Omdat de Belastingdienst niet alles van ons weet, is niet alles vooraf ingevuld. Ook veel aftrekposten niet. Vul de aangifte dus aan met aftrekposten (zoals betaalde rente op de familiebanklening voor de eigen woning, stortingen in al dan niet bancaire lijfrentes, partneralimentatie, giften, niet vergoede ziektekosten, studiekosten, de premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering en leningen bij de eigen BV en de daarover betaalde rente). En als u er al doende achter komt dat u in het verleden wat heeft vergeten op te voeren, maakt u zich geen zorgen: u kunt uw aangifte nog tot vijf jaar terug herstellen door ‘m na correctie opnieuw in te dienen.

Lees ook het artikel ‘Top-10 aftrekposten’ (FiscAlert maart 2020, jrg 26 nr 3, p.12-15 online op www.fiscalert.nl ➤ fiscaal).


■ check uw heffingskortingen
We zien vaak dat fiscaal partners heffingskortingen over het hoofd zien en daardoor meer belasting betalen dan nodig is. Heeft u een fiscaal partner? Ga dan na invulling van de aangifte naar ‘Overzicht belasting en premies > Inkomstenbelasting [naam]’. Click rechts op ‘Heffingskortingen’. Ziet u daar ‘Te verrekenen heffingskortingen’ staan? Dan benut u de heffingskortingen niet volledig. Door onder ‘Verdelen’ meer vermogen of dividend aan die partner toe te delen, kunt u diens heffingskortingen beter benutten.

Meer informatie in ons ‘Stappenplan slim verdelen’ (www.fiscalert.nl ➤ downloads).


■ haal aftrekposten naar voren
Aftrekposten worden afgebouwd, waardoor het belastingvoordeel minder wordt. Dat geldt niet alleen voor de hypotheekrenteaftrek, maar ook voor de persoonsgebonden aftrekposten zoals partneralimentatie, aftrekbare giften en zorgkosten. Het maximale belastingvoordeel bedraagt 46% in 2020, 43% in 2021, 40% in 2022 en circa 37% in 2023. Met andere woorden: aftrekposten leveren dit jaar dus méér belastingvoordeel op dan in 2021 en verder, als uw box 1-inkomen in het hoogste belastingtarief valt (meer dan € 68.507, bedrag 2020). Kijk dus of u aftrekposten zoals hypotheekrente, giften en wellicht ook zorgkosten naar voren kunt halen door bijvoorbeeld nog dit jaar uw hypotheek over te sluiten of uw giften en zorgkosten vooruit te betalen. Het kan u honderden euro’s opleveren, en soms nog wel meer ook.


HYPOTHEEK