07 oktober 2020

Echtscheiding: wist u dat…?

FiscAlert oktober 2020 | jrg 26 nr 8 | p.24-25


fiscaal

Echtscheiding: wist u dat…?

Handige weetjes en tips die u niet overal leest en waar dus ook niet iedereen van op de hoogte is. Doe er uw voordeel mee.


In Nederland loopt bijna 40% van de huwelijken op de klippen. Dat percentage lag in de jaren 70 nog op zo’n 15%. In 2018 werden niet minder dan 30.729 huwelijken door echtscheiding ontbonden. De meeste waren een hamerstuk, want rechterlijke bemiddeling is tegenwoordig nauwelijks nodig, aangezien de aanstaande exen het via advocaten, mediators of gewoon onderling (verreweg de goedkoopste oplossing) regelen. In een kwart van de echtscheidingen is sprake van partneralimentatie.

Een scheiding kan naar en heel ingrijpend zijn, en geld is dan misschien wel het laatste waar u aan denkt. Toch is het zaak ook de financiële en fiscale kant van de echtscheiding goed te regelen.

Een scheiding kan een emotionele fase in uw leven zijn. Maar laat de emoties de ratio niet overvleugelen. De fiscale regels zijn ingewikkeld en er zijn veel valkuilen. Laat de fiscale gevolgen van de scheiding altijd door een belastingadviseur beoordelen vóórdat u de afspraken definitief maakt.