13 november 2017

Eindejaarstips 2017

FiscAlert november 2017 | jrg 23 nr 9| p.15-29

fiscaal

Eindejaarstips 2017

Bespaar èn verdien veel geld met onze 68 fiscale en financiële tips en trucs voor particulieren, IB-ondernemers en dga’s. Wat moet u allemaal doen en laten vóór het einde van het jaar?

Neem een voorschot op het nieuwe jaar en regel nu alvast een aantal fiscale en financiële zaken: u profiteert ervan bij uw belastingaangifte.

VOOR IEDEREEN

FISCAAL PARTNERSCHAP

Als u niet aan de voorwaarden voor fiscaal partnerschap voldoet, mag u alleen zaken aangeven die op uzelf betrekking hebben. Dat kan u geld kosten. Fiscaal partners mogen bijvoorbeeld zelf kiezen wie welke aftrekposten (zoals hypotheekrente) en box 3-vermogen aangeeft, en die fiscale vrijheid levert soms behoorlijk wat voordeel op, zoals u bijvoorbeeld kunt lezen in het kader ‘Verdeel slim’ van onze aangiftetips (FiscAlert februari 2017, jrg 23 nr 2, p.16, online op www.fiscalert.nl ➤ fiscaal).

Meer informatie? Download ons memorandum ‘Fiscaal partnerschap’ op www.fiscalert.nl ➤ downloads


1. Samenwoners: regel fiscaal partnerschap
Vaak zijn samenwoners automatisch elkaars fiscaal partner, maar niet altijd. Woont u wel samen maar voldoet u niet aan de voorwaarden voor fiscaal partnerschap en wilt u toch over het hele belastingjaar 2017 fiscaal als partners worden behandeld (en dus optimaal van de fiscale voordelen van het partnerschap profiteren)? U heeft nog tot en met 31 december 2017 de tijd om dat te regelen. De meest gebruikelijke manier is het opstellen van een notarieel samenlevingscontract.


EIGEN WONING

2. Haal het maximale uit uw hypotheek
Heeft u een (bank)spaarhypotheek? Dan kan een extra storting in de bankspaarpot twee keer voordeel opleveren. Om te beginnen is in vrijwel alle gevallen de rente van een bankspaarrekening hoger dan die van de doorsnee bankrekening. En als uw totale box 3-vermogen hoger is dan de vrijstelling, bespaart u ook nog eens belasting in box 3.

LET OP: Stort nooit zomaar bij. De hoogste storting mag namelijk niet hoger zijn dan tienmaal de laagste (berekend per ‘polisjaar’). En omdat het eindkapitaal door de extra stortingen niet hoger mag worden, moet de bank de hoogte van de vervolgstortingen of de looptijd aanpassen. Stem dit dus af met uw bank. Vooraf!


3. Koop uw huis in 2017
Bent u bezig een huis te kopen met (deels) eigen geld? Plan de koop en levering dan vóór 1 januari a.s. Over vermogen dat u in 2017 van box 3 naar box 1 verschuift, bespaart u in 2018 belasting in box 3. Hoeveel dat precies is, hangt af van het nieuwe kabinet.

4. Huis verkocht? Sleuteloverdracht in 2018!
Heeft u uw huis al verkocht maar nog geen ander huis gekocht? En heeft uw huis overwaarde? Plan de notariële overdracht dan na de jaarwisseling. Op die manier voorkomt u dat de overwaarde op 1 januari 2018 op uw bankrekening staat en dat u er vermogensrendementsheffing over moet betalen. Dat scheelt toch weer!

5. Huis onder water? Let op!
Staat uw huis onder water en wordt het nog dit jaar verkocht? Als u in aanmerking wilt komen voor renteaftrek over de restschuld, is het verstandig om de overdracht nog in 2017 te laten plaatsvinden. Wie vanaf 2018 zijn huis verkoopt en blijft zitten met een restschuld, heeft namelijk geen recht meer op renteaftrek over de restschuld. Wie een restschuld heeft uit de periode 28 oktober 2012 tot en met 31 december 2017 kan de rente nog wel tot 15 jaar na het ontstaan van de schuld blijven aftrekken.

6. Plan uw verhuizing
Heeft u een nieuw huis gekocht en verwacht u dat u uw oude huis niet snel verkoopt? Dan kan het soms het overwegen waard zijn de verhuizing uit te stellen tot na de jaarwisseling. U kunt de rente van de lening voor de nieuwe woning namelijk aftrekken, ook als u daar pas in één van de drie volgende kalenderjaren gaat wonen. De rente die betrekking heeft op de oude woning kunt u aftrekken tot maximaal drie kalenderjaren volgend op de verhuizing. Door de verhuizing nog even uit te stellen heeft u tot een jaar extra renteaftrek voor de oude woning.

7. Pas op met verhuur oude woning
Bent u in 2015, 2016 of 2017 verhuisd naar een nieuwe woning en overweegt u uw oude woning die te koop staat te gaan verhuren? Wacht dan nog even tot 2 januari 2018 of later. De woning zit dan op 1 januari 2018 nog in box 1 en wordt op die manier niet belast in box 3.

LET OP: Dit geldt niet voor mensen die vóór 2015 verhuisd zijn. Hun oude woning zit op 1 januari 2018 hoe dan ook in box 3.


8. Richt een ‘familiebank’ op
Laat uw kind geld van u lenen als het een eigen woning wil kopen. U heeft zo een hogere rente op uw spaargeld en uw kind kan de aan u betaalde rente gewoon aftrekken. Met onze handige ‘annuïteitencalculator’ (op www.fiscalert.nl ➤ calculatoren) kunt u het voordeel van de familiebank zelf eenvoudig berekenen.

Lees onder meer het artikel ‘Q&A familiebank’ (FiscAlert mei 2015, jrg 21 nr 5, p.12-14, online op www.fiscalert.nl ➤ huis & hypotheek). En gebruik onze Modelovereenkomst Eigenwoninglening op www.fiscalert.nl ➤ downloads.


9. Voldoe aan uw aflossingsplicht
Heeft u een eigenwoninglening waarop u verplicht annuïtair moet aflossen? Zorg er dan voor dat u alle over 2017 verschuldigde aflossingstermijnen heeft voldaan. Dat is belangrijk voor uw recht op renteaftrek.

Heeft u belast vermogen in box 3, een kleine hypotheek en/of bent u AOW’er met een laag inkomen? Dan kan het gunstig zijn om bewust niet te voldoen aan de aflossingseisen. Zo verhuist de lening naar box 3 en krijgt u een aftrekbare schuld. Ook dat scheelt belasting.


10. Betaal eigenwoningrente vooruit


Om het hele artikel te kunnen lezen moet u inloggen.

Log hier in