01 november 2018

Eindejaarstips 2018

FiscAlert november 2018 | jrg 24 nr 9 | p.12-29

fiscaal

Eindejaarstips 2018

Wat moet u allemaal doen en laten vóór het einde van het jaar? Lees onze 73 fiscale en financiële tips en trucs voor particulieren, IB-ondernemers en dga’s. Daarmee kunt u veel geld besparen. En verdienen.


Neem een voorschot op het nieuwe jaar: regel nu alvast een aantal fiscale en financiële zaken waar u van kunt profiteren als u straks belastingaangifte doet.


VOOR IEDEREEN

FISCAAL PARTNERSCHAP

Fiscaal partners mogen onder meer zelf kiezen wie welke aftrekposten (zoals hypotheekrente) en box 3-vermogen aangeeft. Die fiscale vrijheid levert soms behoorlijk wat voordeel op, zoals u kunt lezen in het artikel ‘Slim verdelen loont!’ (FiscAlert maart 2018, jrg 24 nr 3, p.12-14, online op www.fiscalert.nl ➤ fiscaal). Als u niet aan de voorwaarden voor fiscaal partnerschap voldoet, mag u alleen zaken aangeven die op uzelf betrekking hebben. En dat kan u geld kosten!

▷ Meer informatie? Download ons memorandum ‘Fiscaal partnerschap’op www.fiscalert.nl ➤ downloads.


1. Samenwoners: regel fiscaal partnerschap
Vaak zijn samenwoners automatisch elkaars fiscaal partner. Maar niet altijd. Woont u wel samen, voldoet u niet aan de voorwaarden voor fiscaal partnerschap maar wilt u wel over het hele belastingjaar 2018 fiscaal als partners worden behandeld — en dus optimaal van de fiscale voordelen van het partnerschap profiteren? U heeft nog tot en met 31 december a.s. de tijd om dat te regelen.

▷ De meest gebruikelijke manier is het opstellen van een notarieel samenlevingscontract.


EIGEN WONING