06 november 2019

Eindejaarstips 2019

FiscAlert november 2019 | jrg 25 nr 9 | p.12-29

fiscaal

Eindejaarstips 2019

Wat moet u allemaal doen en laten vóór het einde van het jaar? Lees onze 75 fiscale en financiële tips en trucs voor particulieren, IB-ondernemers en dga’s. Daarmee kunt u veel geld besparen. En verdienen.


Het einde van het jaar is alweer in zicht. Regel dit jaar nog een aantal fiscale en financiële zaken waar u van kunt profiteren als u straks belastingaangifte doet.


VOOR IEDEREEN

FISCAAL PARTNERSCHAP

Fiscaal partners mogen onder meer zelf kiezen wie welke aftrekposten (zoals hypotheekrente) en box 3-vermogen aangeeft. Die fiscale vrijheid levert soms behoorlijk wat voordeel op (zoals u kunt lezen in het ‘Stappenplan slim verdelen’, FiscAlert februari 2019, jrg 25 nr 2, p.30-31, online op www.fiscalert.nl ➤ fiscaal). Als u niet aan de voorwaarden voor fiscaal partnerschap voldoet, mag u slechts die zaken aangeven die op uzelf betrekking hebben. En dat kan u geld kosten!

▷ Meer informatie? Download ons memorandum ‘Fiscaal partnerschap’ op www.fiscalert.nl ➤ downloads.
 

1. Samenwoners: regel fiscaal partnerschap
Vaak zijn samenwoners automatisch elkaars fiscaal partner. Maar niet altijd. Woont u wel samen, voldoet u niet aan de voorwaarden voor fiscaal partnerschap maar wilt u toch over het hele belastingjaar 2019 fiscaal als partners worden behandeld — en dus optimaal van de fiscale voordelen van het partnerschap profiteren? U heeft nog tot en met 31 december a.s. de tijd om dat te regelen!

▷ De meest gebruikelijke manier om fiscaal partnerschap te bewerkstelligen is het opstellen van een notarieel samenlevingscontract.


EIGEN WONING

2. Stort extra in uw (bank)spaarhypotheek
Heeft u een (bank)spaarhypotheek? Dan kan een extra storting in de bankspaarpot twee keer voordeel opleveren. Om te beginnen is in vrijwel alle gevallen de rente van een bankspaarrekening hoger dan die van de doorsnee spaarrekening. En als uw totale box 3-vermogen hoger is dan de vrijstelling, bespaart u ook nog eens belasting in box 3.

LET OP: Stort nooit zomaar bij. De hoogste storting mag namelijk niet hoger zijn dan tienmaal de laagste (berekend per ‘polisjaar’). En omdat het eindkapitaal door de extra stortingen niet hoger mag worden, moet de bank de hoogte van de vervolgstortingen of de looptijd aanpassen. Stem dit dus af met uw bank of verzekeraar. Vooraf!


3. Koop uw huis in 2019