02 november 2020

Eindejaarstips 2020

FiscAlert november 2020 | jrg 26 nr 9 | p.12-31


fiscaal

Eindejaarstips 2020

Wat moet u allemaal doen en laten vóór het einde van het jaar? Lees onze 75 fiscale en financiële tips en trucs voor particulieren, IB-ondernemers en dga’s. Er valt veel geld mee te besparen. En te verdienen.


Nog een paar weken tot het einde van het jaar. Regel nu uw fiscale en financiële zaken en profiteer ervan bij uw belastingaangifte.


VOOR IEDEREEN

FISCAAL PARTNERSCHAP

Het fiscaal partnerschap heeft voordelen. Zo mogen fiscaal partners onder andere zelf kiezen wie welke aftrekposten (zoals hypotheekrente) en box 3-vermogen aangeeft. Die fiscale vrijheid levert soms behoorlijk wat voordeel op. Voldoet u niet aan de voorwaarden voor fiscaal partnerschap? Dan kunt u alléén de aftrekposten aangeven die op uzelf betrekking hebben en dat kan u geld kosten!

Lees het artikel ‘Fiscaal partners: verdeel optimaal!’ (FiscAlert maart 2020, jrg 26 nr 3, p.16-17, online op www.fiscalert.nl ➤ fiscaal).


1. Samenwoners: regel fiscaal partnerschap
In principe zijn samenwoners automatisch elkaars fiscaal partner. Maar niet altijd. Woont u wel samen, voldoet u niet aan de voorwaarden voor fiscaal partnerschap en wilt u over het hele belastingjaar 2020 wel als fiscaal partners worden behandeld om optimaal van de voordelen van fiscaal partnerschap te kunnen profiteren: u heeft nog tot en met 31 december a.s. de tijd om dat te regelen.

De meest gebruikelijke manier om fiscaal partnerschap te bewerkstelligen is het opstellen van een notarieel samenlevingscontract. Wilt u meer weten? Download ons memorandum ‘Fiscaal partnerschap’ op www.fiscalert.nl ➤ downloads.

 

EIGEN WONING

2. Stort extra in uw (bank)spaarhypotheek
Heeft u een (bank)spaarhypotheek? Dan kan een extra storting in de bankspaarpot twee keer voordeel opleveren. Om te beginnen is in vrijwel alle gevallen de rente van een bankspaarrekening hoger dan die van de doorsnee spaarrekening. En als uw totale box 3-vermogen hoger is dan de vrijstelling, bespaart u ook nog eens belasting in box 3.

LET OP: Stort nooit zomaar bij. De hoogste storting mag namelijk niet hoger zijn dan tienmaal de laagste (berekend per ‘polisjaar’). En omdat het eindkapitaal door de extra stortingen niet hoger mag worden, moet de bank de hoogte van de vervolgstortingen of de looptijd aanpassen. Stem dit dus eerst af met uw bank of verzekeraar.


3. Koop uw huis in 2020
Bent u bezig een huis (deels) te kopen met eigen geld? Plan koop en levering dan vóór 1 januari a.s. Over vermogen dat u nog in 2020 van box 3 naar box 1 verschuift, bespaart u in 2021 belasting in box 3.


4. Huis verkocht? Sleuteloverdracht in 2021!
Heeft u uw huis al verkocht maar nog geen ander huis gekocht? En heeft uw huis overwaarde? Plan de notariële overdracht dan na de jaarwisseling. Op die manier voorkomt u dat de overwaarde op 1 januari 2021 op uw bankrekening staat en dat u er vermogensrendementsheffing over moet betalen. Dat scheelt toch weer!


5. Plan uw verhuizing