10 november 2022

Eindejaarstips 2022

FiscAlert november 2022 | jrg 28 nr 9 | p.12-31


fiscaal

Eindejaarstips 2022

Wat moet u allemaal doen en laten vóór het einde van het jaar? Lees onze 75 fiscale en financiële tips en trucs voor particulieren, IB-ondernemers en dga’s. Er valt veel geld mee te besparen. En te verdienen.


Het duurt nog maar een paar weken tot we in het volgende jaar zitten. Regel nu de laatste fiscale en financiële zaken en doe er straks uw voordeel mee.

 

VOOR IEDEREEN

FISCAAL PARTNERSCHAP

Voldoet u niet aan de voorwaarden voor fiscaal partnerschap? Dan kunt u alléén de aftrekposten aangeven die op uzelf betrekking hebben en dat kan geld kosten! Fiscaal partners mogen (onder andere) zelf kiezen wie welke aftrekposten, zoals hypotheekrente en box 3-vermogen, aangeeft. Dat kan aardig wat voordeel opleveren.

▷ Lees ons ‘Stappenplan slim verdelen’ op www.fiscalert.nl ➤ downloads.
 

1. Samenwoners: regel fiscaal partnerschap
In principe zijn samenwoners elkaars fiscaal partner, maar niet altijd. Woont u samen maar voldoet u niet aan de voorwaarden voor fiscaal partnerschap en wilt u over het volledige belastingjaar 2022 wèl als fiscaal partners worden behandeld zodat u beiden maximaal van de voordelen daarvan kunt profiteren? U heeft nog tot en met 31 december a.s. de tijd om dat te regelen.

▷ De meest gebruikelijke manier om fiscaal partnerschap te bewerkstelligen is het opstellen van een notarieel samenlevingscontract. Meer weten? Download ons memorandum ‘Fiscaal partnerschap’ op www.fiscalert.nl ➤ downloads.

 

EIGEN WONING

2. Koop uw huis in 2023
Starters kunnen in 2023 een aanzienlijk duurder huis vrij van overdrachtsbelasting kopen dan in 2022. Ze moeten er dan wel zelf gaan wonen. Per 2023 wordt de woningwaardegrens namelijk verhoogd van € 400.000 naar € 440.000. Door even te wachten kunnen zij dus duizenden euro’s overdrachtsbelasting besparen.

▷ Op www.rijksoverheid.nl (zoeken op ‘startersvrijstelling’) vindt u de voorwaarden van de startersvrijstelling.

LET OP: Wilt u een pand kopen waar u zelf niet gaat wonen, bijvoorbeeld een beleggingspand? Overweeg dan om dat nog dit jaar te doen. De overdrachtsbelasting gaat namelijk volgend jaar omhoog naar 10,4%. Bij overdracht in 2022 betaalt u 8%.
 

3. Plan uw verhuizing
Heeft u een nieuw huis gekocht maar woont u er nog niet? Als uw huidige woning niet erg courant is, kan het zinvol zijn de verhuizing tot ná de jaarwisseling uit te stellen. Op die manier heeft u potentieel extra renteaftrek voor de oude woning, aangezien uw oude woning één jaar extra in box 1 blijft (maximaal 3 kalenderjaren volgend op die van de verhuizing).

▷ De rente die betrekking heeft op de lening voor de nieuwe woning kunt u ook aftrekken, mits u er in één van de 3 kalenderjaren volgend op het jaar van aankoop gaat wonen.
 

4. Stel verhuur oude woning even uit
Bent u in 2020, 2021 of 2022 verhuisd naar een nieuwe woning en overweegt u uw oude te koop staande woning te gaan verhuren? Wacht daar dan nog even mee. Als uw woning op 1 januari 2023 nog in box 1 zit, wordt deze de rest van 2023 niet in box 3 belast.

LET OP: Bent u vóór 2020 verhuisd, dan geldt deze tip niet voor u: op 1 januari 2023 zit uw oude woning hoe dan ook in box 3.
 

5. Voldoe aan uw aflossingsplicht