11 maart 2020

Fiscaal partners: verdeel optimaal!

FiscAlert maart 2020 | jrg 26 nr 3 | p.16-17


fiscaal

Fiscaal partners: verdeel optimaal!

Heeft u een fiscaal partner? Let dan goed op bij het onderdeel ‘Verdelen’ in uw aangifte. Er valt namelijk veel geld mee te verdienen. Hoe u dat het best doet? Dat laten we u in 8 stappen zien...

Fiscaal partners mogen zelf bepalen hoe ze onderling aftrekposten, vermogen en dividenden van de eigen BV in hun aangifte verdelen. Dat is handig, want door dat slim te doen valt behoorlijk wat geld te ‘verdienen’ — tussen aanhalingstekens, want u heeft het geld natuurlijk al verdiend: u bespaart op de belasting die u moet betalen. Maar hoe doet u dat? En waar moet u op letten?

Voordat u begint:
Loop altijd alle stappen van het stappenplan door! Bij elke aanpassing van de verdeling moet het ‘totaal te betalen’ bedrag aan inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen (te vinden onder ‘Verdelen’ in de aangifte) omlaag gaan. Is dat niet het geval? Corrigeer de aanpassing dan en ga door naar de volgende stap.


STAP 1

Begin met een ‘basisverdeling’

■ Neem de aftrekposten in aanmerking bij degene die in het hoogste belastingtarief valt.

■ Levert uw woning per saldo geen aftrekpost maar een bijtelling op? Neem die dan in aanmerking bij degene die in het laagste belastingtarief valt.

■ Deel dividenden uit een eigen BV toe naar rato van de eigendomsverhouding van de aandelen.

■ Verdeel vermogen 50/50 over beide fiscaal partners.

☛ In de online aangifte ziet u onder ‘Verdelen’ welke posten in uw situatie verdeeld mogen worden. U ziet daar ook het effect van de gekozen verdeling op de te betalen belasting. Kijk daarbij naar ‘Totaal te betalen’ en ‘Totaal terug te krijgen’.


STAP 2

Check het toptarief

Twee zaken waar u specifiek op moet letten: