14 april 2021

Help, ik ben ondernemer…

FiscAlert april 2021 | jrg 27 nr 4 | p.15-17


fiscaal

Help, ik ben ondernemer…

In deze bizarre tijden komt er meer op ondernemers af dan normaal. Speciaal voor deze groep: 16 tips om de situatie de baas te blijven.

Voor veel ondernemers is het ondernemen bepaald niet meer wat het was. Velen moeten alles op alles zetten om het hoofd boven water te houden. Maar hoe doe je dat?


DE BASIS

Het begint met het hanteren van de basisregels.


1. Blijf rustig
Misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar als u het hoofd koel weet te houden, kunt u alles wat er op u af komt beter managen en overzien. Neem ook de tijd om het nieuws dat speciaal van belang is voor uw onderneming te volgen.


2. Houd overzicht
Als u uw financiële administratie en boekhouding op orde heeft, weet u wat erin komt en wat eruit gaat. Hoe meer overzicht u heeft, des te beter u ziet waar extra omzet valt te halen of waar u nog kunt besparen. Het is raadzaam om een aparte bankrekening voor uw onderneming te openen om zo uw zakelijke en privé-geldstromen gescheiden te houden. Het vereenvoudigt niet alleen uw administratie, het verkleint de kans dat u aftrekbare kosten vergeet op te voeren. Bedrijfskosten die privé zijn betaald, horen ook ten laste te komen van de winst. Kijk dus altijd uw privérekening(en) na. Een goede administratie geeft snel inzicht in de omzet, de kosten en de winst. Dit is de basis voor de BTW- en IB-aangiften bij de Belastingdienst. En onthoud: ondernemers zijn verplicht hun administratie 7 jaar te bewaren!

☞ Stem de keuze van het administratie- of boekhoudpakket af met de belastingadviseur die uw aangifte doet. Of gebruik een pakket dat elektronisch met uw bank kan praten. Het vergroot de efficiency.


3. Wees alert op de kosten
Als ondernemer word je continu verleid om kosten te maken. Zo krijg je als ondernemer direct na inschrijving bij de KvK — en dat is echt geen toeval — ‘bijzondere’ aanbiedingen. Voor opslagruimte, voor drukwerk, voor sponsoring, voor vermelding in bedrijfsgidsen, ga zo maar door. Het beste advies aan elke ondernemer is: zeg gewoon ‘nee’. U moet op de centen letten, het kost tijd en tijd is geld.

☞ Zeker voor starters is het van belang om te focussen op het binnenhalen van omzet en de kosten laag te houden.


4. Wees creatief en flexibel
Hanteer het motto: ‘als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.’ Ondernemers hebben de naam creatief te zijn, gebruik die creativiteit dan ook. En wees flexibel. Neem een voorbeeld aan de restaurants die dinerboxen gingen bezorgen, of de ondernemers die hun producten van plastic of glas niet kwijt konden en spatschermen zijn gaan produceren. Kijk dus of deze crisis voor u nieuwe kansen biedt. Wellicht komt u zelfs op ideeën waar u ook na de crisis nog profijt van heeft!

☞ Vraag u ook eens af wat uw verwachtingen voor na de crisis zijn. Kunt u het oude vertrouwde gewoon weer oppakken of moet u sowieso een switch maken? Het antwoord op deze vraag is van belang voor de koers die u nu al moet gaan varen.


5. Stop uw hoofd niet in het zand
Als u het hoofd financieel niet boven water kunt houden, vraag dan om hulp en neem in ieder geval tijdig contact op met uw (hypotheek)bank, uw huurbaas, uw zorgverzekeraar, enzovoorts om een regeling te treffen. Stop uw hoofd niet in het zand, want daardoor worden de problemen alleen maar groter!


DE FISCUS

En dan zijn er nog de fiscale regels. Door daar goed rekening mee te houden, voorkomt u niet alleen gedoe met de fiscus, maar het zorgt er ook voor dat u niet méér belasting betaalt dan strikt noodzakelijk.