08 april 2018

Help, ik ben zzp’er…

FiscAlert april 2018 | jrg 24 nr 4 | p.15-17

fiscaal

Help, ik ben zzp’er…

Bent u zzp’er? Dan moet u veel zelf regelen en eigen keuzes maken. En wij kunnen u daarbij een aardig handje helpen.

Waar voor werknemers van alles wordt geregeld, van pensioen tot arbeidsongeschiktheidsverzekering, zit dat voor zzp’ers iets anders in elkaar. En ook al staat de afkorting zzp voor ‘zelfstandige zonder personeel’, dat betekent natuurlijk niet dat u alles alleen hoeft te doen: FiscAlert is er voor particulieren en ondernemers, en dus ook voor zzp’ers.

■ Ondernemerschap
Nederland telt ongeveer 1,5 miljoen zzp’ers, waarvan u er — u leest dit tenslotte — wellicht ook eentje bent. Zzp’ers kunnen IB-ondernemer of ‘resultaatsgenieters’ (resultaat uit overige werkzaamheden hebben) zijn. Omdat de overheid ondernemerschap actief stimuleert, hebben ‘echte’ ondernemers een aantal interessante belastingvoordelen, zoals de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (of KIA, een extra aftrekpost die kan oplopen tot 28% van het in bedrijfsmiddelen geïnvesteerde bedrag); de zelfstandigenaftrek (een jaarlijkse extra aftrekpost van € 7.280) en de MKB-winstvrijstelling (op grond van deze regeling is 14% van de winst na ondernemersaftrek — waarvan de zelfstandigenaftrek de bekendste is — onbelast).

Zorg ervoor dat de fiscus u als IB-ondernemer ziet. Welke criteria de Belastingdienst hanteert vindt u in ons ‘Memorandum Ondernemerschap’ (downloaden op www.fiscalert.nl ➤ downloads). Lees ook het ‘Handboek ondernemen’ (te vinden op www.belastingdienst.nl).

■ Kamer van Koophandel
Ondernemingen moeten zich verplicht inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dat kost eenmalig 50 euro. De KvK geeft uw gegevens onder andere door aan de Belastingdienst, zodat u bij de fiscus automatisch als ondernemer bekend bent (u hoeft er dus zelf niets voor te doen).

■ Acquisitie
Het binnenhalen van nieuwe opdrachten is essentieel voor uw voortbestaan. Niet alleen vanwege een continue inkomstenstroom, maar ook voor de fiscale behandeling. Hoe meer opdrachtgevers, hoe sneller de fiscus u als zelfstandig ondernemer beschouwt. In de praktijk blijkt dat nog wel eens lastig, zeker voor startende zzp’ers. Netwerken helpt. Onderhoud contacten die u al heeft en probeer die uit te bouwen, Werk uw LinkedIn-profiel bij, bouw uw eigen website (www.wordpress.org, www.wix.com) en maak gebruik van online platforms (denk bijvoorbeeld aan www.freelance.nl en www.ondernemersplein.nl en check ook www.brokerbroker.nl) en social media (Facebook, Instagram, Twitter).

Hoe schat u uw kansen in? Zet eens de verwachte omzet en kosten voor uzelf op een rij. In de praktijk merken wij dat de omzet vaak te hoog wordt ingeschat. En de kosten (waaronder, oeps, vergeten, de belastingen...) te laag. Ga dus uit van reële verwachtingen!

■ Wet DBA


Om het hele artikel te kunnen lezen moet u inloggen.

Log hier in