11 april 2019

IB-ondernemer? Dit kunt u aftrekken!

FiscAlert april 2019 | jrg 25 nr 4 | p.20-23

fiscaal

IB-ondernemer? Dit kunt u aftrekken!

In tegenstelling tot werknemers kunnen IB-ondernemers al hun zakelijke kosten aftrekken. En soms nog meer dan dat.

Wie een eenmanszaak of vennootschap onder firma heeft, kan kosten aftrekken. Soms valt er méér af te trekken dan u denkt. Daarom, speciaal voor de IB-ondernemer: een handig overzichtje van wat u in uw belastingaangifte 2018 als aftrekpost kunt opvoeren.


Aanloopfase
De kosten in de aanloopfase van een onderneming of andere zakelijke activiteiten kunt u tot maximaal vijf jaar terug aftrekken in het eerste jaar dat er sprake is van een bron van inkomen. Bewaar dus altijd alle bonnen van de laatste vijf jaar (scan of fotografeer ze, vaak zijn ze na zo lang niet meer leesbaar!).

Auto van de zaak
Alle kosten voor de auto van de zaak (inclusief afschrijvingen) zijn aftrekbaar. Vergeet dus niet om naast de kosten van verzekering, brandstof en afschrijving ook de kosten voor wassen, parkeren, reparaties, tol mee te nemen (óók als ze in het buitenland zijn gemaakt, bijvoorbeeld tijdens vakanties). Voor auto’s die méér dan 500 km privé worden gereden, moet een bijtelling worden betaald voor het privégebruik. Hoe hoog de bijtelling is, hangt af van de catalogusprijs, de datum eerste tenaamstelling en het soort auto.

Ook de BTW-correctie voor het privégebruik van de auto moet u als kosten opvoeren in uw aangifte inkomstenbelasting. Dit wordt nogal eens vergeten!

Bent u met de auto van de zaak naar arts of ziekenhuis gegaan, dan kunt u een deel van de bijtelling aftrekken onder zorgkosten, zie het item ‘Reiskostenaftrek bij auto van de zaak’ in de online Adviesservice op www.fiscalert.nl


Privé-auto