11 april 2019

#IB2018: de meest gemaakte fouten

FiscAlert april 2019 | jrg 25 nr 4 | p.12-14

fiscaal

#IB2018: de meest gemaakte fouten

In veel gevallen is de belastingaangifte een fluitje van een cent. Maar blijf alert, want een klein foutje kan u soms veel geld kosten...


Het doen van (online) belastingaangifte wordt steeds eenvoudiger, omdat veel vooraf is ingevuld. Maar denk niet dat u er daarmee automatisch bent. In de praktijk blijken veel mensen geld te laten liggen, simpelweg omdat ze onvoldoende alert zijn. Daarom zetten we voor u de 19 meest gemaakte fouten op een rijtje, zodat het u tenminste níét overkomt.

1
Helemaal geen aangifte invullen…

Als u geen aangifte doet, loopt u het risico een belastingteruggaaf mis te lopen. Of bij een naheffing belastingrente te moeten betalen. Vul dus altijd de aangifte in, desnoods als proef.

Aangifte doen? Log in op www.belastingdienst.nl ➤ Mijn Belastingdienst en ga naar de online IB-aangifte.


2
…of niet samen aangifte doen

Fiscaal partners kunnen altijd het beste samen aangifte doen. Dit is nooit (!) nadelig en kan zelfs véél geld opleveren omdat u op die manier de meest gunstige verdeling van aftrekposten en vermogen (maar ook dividenden van de eigen BV in box 2, indien van toepassing) eenvoudig kunt vaststellen. Zie ook de punten 15 tot en met 18.

U doet samen aangifte door in de online aangifte onder ‘Partner’ de vraag ‘Wilt u samen aangifte doen?’ met ‘ja’ te beantwoorden.


3
De online aangifte niet goed controleren