13 oktober 2011

Prinsjesdag 2011

FiscAlert oktober 2011 | jrg 17 nr 8 | p.13-16

 

fiscaal

Prinsjesdag 2011

Zoals u inmiddels wel van ons gewend bent: de belangrijkste plussen en minnen van de Miljoenennota en het Belastingplan voor het komende jaar handig en overzichtelijk gerangschikt.

Het kabinet Rutte I presenteerde zijn eerste eigen Miljoenennota met bijbehorend belastingplan. Nu iedereen van de eerste schrik is bekomen, is het optellen geblazen. Of liever gezegd, aftrekken, want we moeten met z’n allen toch nog behoorlijk wat inleveren, ondanks een paar magere plusjes. ‘Ons land maakt economisch moeilijke tijden door’, sprak de regering door de mond van Hare Majesteit. De wereldhandel zakt in, de economische groei stagneert, de schuldencrisis zou ook ons zomaar kunnen raken...
Kortom, de broekriem moet weer eens aangetrokken. Gemiddeld leveren we 1 procent koopkracht in. En ondanks de regeringsdeelname van het van oudsher gezinsbevorderende CDA, zijn het de grotere gezinnen met drie of meer kinderen en ouders die gebruik maken van kinderopvang die het meest worden getroffen door de bezuinigingen. Hoe hangt voor u de vlag er in 2012 bij?