08 maart 2018

Q&A belastingaangifte 2017

FiscAlert maart 2018 | jrg 24 nr 3 | p.26-29

fiscaal

Q&A BELASTINGAANGIFTE 2017

De belastingaangifte staat voor de deur en dat merken we bij onze Adviesservice. Een selectie van de vele vragen die we krijgen.


ALGEMEEN

1. Zelf aangifte doen

Mijn vrouw is in de loop van vorig jaar gaan werken. Heeft het zin als ze zelf aangifte doet?

Jazeker. Omdat uw vrouw niet het hele jaar heeft gewerkt, heeft ze de heffingskorting voor het hele jaar nog niet benut. Daarom kan uw vrouw (een deel van) de door haar werkgever ingehouden loonbelasting terugkrijgen door aangifte te doen.

TIP: Ook wie wel het hele jaar heeft gewerkt maar niet elke maand hetzelfde verdiende, kan vaak belasting terugkrijgen. Aangifte doen heeft in zulke gevallen dus altijd zin.


2. Apart aangifte doen

Ik hoorde laatst dat het gunstiger is als fiscaal partners ieder apart de aangifte inkomstenbelasting doen. Is dat inderdaad zo?

Nee, maar het is wel een veelgehoord misverstand. Er gelden geen andere fiscale regels als apart aangifte wordt gedaan en dus valt daarmee geen voordeel te behalen. Apart aangifte doen kan zelfs nadelig zijn: door apart de aangifte in te vullen is het lastig vast te stellen wat de gevolgen zijn van een andere verdeling van het box 3-vermogen en/of de persoonsgebonden aftrekposten. U betaalt dan mogelijk zelfs te veel belasting. Dus doe altijd samen aangifte!


EIGEN WONING


Om het hele artikel te kunnen lezen moet u inloggen.

Log hier in