17 maart 2021

Q&A Belastingaangifte 2020

FiscAlert maart 2021 | jrg 27 nr 3 | p.26-29


fiscaal

Q&A Belastingaangifte 2020

De belastingaangifte staat voor de deur en ook dit jaar merken we dat bij onze Adviesservice. Een selectie van de vele gestelde vragen.


ALGEMEEN

1. Apart aangifte doen?

Ik hoorde laatst dat het gunstiger is als fiscaal partners ieder apart de aangifte inkomstenbelasting doen. Is dat inderdaad zo?

Dit is een veelgehoord misverstand. Er gelden geen andere fiscale regels als apart aangifte wordt gedaan. Er valt dus ook geen voordeel mee te behalen. Sterker nog, apart aangifte doen kan zelfs nadelig zijn, want het is heel lastig vast te stellen wat de optimale verdeling is van het box 3-vermogen en/of de persoonsgebonden aftrekposten. Gevolg: mogelijk betaalt u te veel belasting. Doe dus altijd samen aangifte!


2. Aangifte AOW-gerechtigde leeftijd

Tot 1 oktober was ik in loondienst, sindsdien heb ik AOW en pensioen. In principe betaal ik dus vanaf 1 oktober minder inkomstenbelasting, maar hoe geef ik dat aan in de belastingaangifte?

AOW’ers betalen in box 1 over de eerste € 35.000 aan inkomen minder belasting. De Belastingdienst past in uw aangifte automatisch het lagere belastingtarief toe. Daarbij is niet relevant welk deel van uw inkomen u vóór of na het bereiken van de AOW-leeftijd had ontvangen. De hoogte van het belastingtarief is gebaseerd op de maand waarin u de AOW-leeftijd bereikte: hoe eerder in het jaar dat het geval was, des te lager het geldende belastingtarief. Over 2021 profiteert u volledig van de lagere belastingtarieven voor AOW’ers.

 

EIGEN WONING

3. KEW in aangifte

Volgens de bank is de kapitaalverzekering van onze ‘levenhypotheek’ een zogenaamde KEW (kapitaalverzekering eigen woning). Waar moet ik de waarde ervan in de belastingaangifte vermelden? En is de premie voor deze verzekering aftrekbaar?

De waarde van de KEW is niet belast. U vermeldt de naam van de bank en het rekeningnummer in de aangifte onder ‘Bankrekeningen en andere bezittingen > kapitaalverzekeringen’. De waarde hoeft u daar echter niet aan te geven. De voor de kapitaalverzekering betaalde premies zijn niet aftrekbaar, maar wat u aan hypotheekrente betaalt, is uiteraard gewoon aftrekbaar in box 1.


4. Beperking hypotheekrenteaftrek