Thuiswerken, hoe zit dat fiscaal?
FiscAlert september 2020 | jrg 26 nr 7 | p.18-20
fiscaal
Thuiswerken, hoe zit dat fiscaal?
Vanwege de corona-pandemie werkten veel mensen sinds half maart een tijd lang thuis. Inmiddels is het september en lijken we nog niet van het virus af te zijn. Daarom hebben we voor dga’s, ondernemers èn loonslaven de fiscale gevolgen van thuiswerken op een rij gezet.
Tekst: Nanda Verhoeven
Hoewel we inmiddels een half jaar verder zijn sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland, weten we nog niet hoe we eraan toe zijn. Een tweede golf van SARS-CoV-2 dreigt, en als die er komt gaat Nederland (deels) opnieuw op slot. Gelukkig hebben veel bedrijven en organisaties inmiddels geconstateerd dat thuiswerken een optie is, waardoor de gevolgen van een al dan niet intelligente lockdown in veel gevallen beperkt zijn. Maar wat mag een werkgever vergoeden aan thuiswerkende werknemers en aan welke fiscale eisen moet een thuiswerkende ondernemer of dga voldoen zonder dat de fiscus gaat piepen?
SITUATIE 1: WERKNEMERS
Alexandra werkt in loondienst en werkte vóór de coronacrisis al af en toe vanuit huis. Toen duidelijk werd dat het thuiswerken nog wel een tijdje zou gaan duren, heeft haar werkgever ervoor gezorgd dat bij haar — net als bij al haar thuiswerkende collega’s — een computer, een goed bureau en een in hoogte verstelbare stoel werden geplaatst. Ook kreeg ze van haar werkgever een printer en een mobiele telefoon, waarmee ze kan bellen en waarop haar telefoongesprekken vanuit de zaak worden doorgeschakeld.
- Om het hele artikel te kunnen lezen moet u inloggen.
- Heeft u nog geen abonnement? Bekijk onze aanbiedingen
- Heeft u wel een abonnement, maar nog geen account? Maak dan een account aan