10 mei 2022

Verdien geld met FiscAlert

FiscAlert mei 2022 | jrg 28 nr 5 | p.12-14


FISCALERT

Verdien geld met FiscAlert

Uw FiscAlert-abonnement is veel geld waard: met onze tips kunt u duizenden euro’s verdienen en besparen, elk jaar weer!

Wij Nederlanders zijn echte doe-het-zelvers. Niet alleen met verbouwen, tuinieren en koken, maar ook als we een nieuwe auto van de zaak plus bijbehorende accessoires moeten uitzoeken. Behalve als het over geldzaken gaat. Want dan laten we nog wel eens een steekje vallen. Dat is zonde. Aan de hand van deze 10 praktijkvoorbeelden laten we u zien hoe u als financiële doe-het-zelver zomaar duizenden euro’s extra kunt verdienen!
 

€ 1.970

1. Richt een familiebank op

Eén van onze bestsellers. Heeft u spaargeld ‘over’, dan kunt u uw (klein)kind helpen bij de aanschaf van een woning. De familiebanklening is in veel gevallen fiscaal en financieel voordeliger dan schenken: u ontvangt een leuke rente op uw geld, uw kind kan per saldo voordelig lenen en het mooiste is dat de fiscus meebetaalt! Bij een aflossingsvrije familiebanklening van € 50.000 tegen 4,8% (hypotheekrente bank 30 jaar vast met 1,5% opslag) is het voordeel van de familiebank € 1.970 netto per jaar, uitgaande van een spaarrente van 0%, een belastingvoordeel van 43% en een hypothecaire lening bij de bank die 3,3% per jaar aan rente kost. We hebben nog geen rekening gehouden met de aanstaande wijzigingen in box 3. Het netto voordeel zal daardoor waarschijnlijk lager worden, maar niet geheel verdwijnen.

Lees ons ‘Stappenplan familiebank’ op www.fiscalert.nl ➤ downloads. U kunt het voordeel van de familiebank berekenen met onze ‘annuïteitencalculator’ op www.fiscalert.nl ➤ calculatoren (is er geen annuïtaire aflossingsplicht, gebruik dan onze ‘familiebankcalculator’).
 

€ 3.000

2. Bespaar op uw ‘hypotheeklasten’

We vergeten het vaak, maar veel overlijdensrisicoverzekeringen zijn afgesloten in verband met een hypotheek. En laten de premies voor overlijdensrisicoverzekeringen de afgelopen jaren nou net sterk gedaald zijn: 42% in de laatste 10 jaar! Bent u nog gezond, dan is er een goede kans dat u flink wat kunt besparen door een andere levensverzekering te nemen. Dat kan zomaar € 3.000 schelen (soms nog méér!) over de looptijd. Zeg de lopende polis overigens niet op vóórdat de nieuwe verzekeraar u heeft geaccepteerd!

Bent u bezig met een nieuwe hypotheek? Vergelijk de premie voor de overlijdensrisicoverzekering van uw hypotheekaanbieder eens met losse overlijdensrisicoverzekeringen. Elders onderbrengen mag namelijk. Vergelijk aanbieders op vergelijkingssites als www.independer.nl en www.moneywise.nl

LET OP: De duur van de premiebetaling kan per overlijdensrisicoverzekering verschillen, zelfs bij even lange looptijden. Ook is de premie bij sommige aanbieders niet gedurende de hele looptijd gelijk. Kijk daarom niet naar de maandpremie maar naar de ‘vergelijkingspremie’. En houd ook de afsluitkosten in de gaten.
 

€ 4.000

3. Overweeg aflossing hypotheek