08 juni 2020

Wees niet bang voor de fiscus!

FiscAlert juni 2020 | jrg 27 nr 6 | p.12-14


fiscaal

Wees niet bang voor de fiscus!

De meeste mensen gaan ervan uit dat de fiscus altijd gelijk heeft. Maar we vergeten wel eens dat belastingambtenaren gewoon mensen zijn en mensen maken fouten. Wees dus niet bang om actie te ondernemen als u vindt dat u fiscaal in uw recht staat.


U heeft uw aangifte ingediend. Nu is het wachten op de definitieve aanslag. Heeft u ’m ontvangen? Dan begint de laatste fase van het aangifte doen: de controle. Zijn er zaken gewijzigd en bent u het er niet mee eens? Maak dan bezwaar. Als u vindt dat u in uw recht staat, kunt u zelfs naar de rechter stappen — laagdrempelig, want u heeft daar geen advocaat voor nodig. Maar hoe gaat u te werk?


AANGIFTE VS AANSLAG 2019

Controleer eerst of de bedragen op uw aanslag 2019 overeenkomen met de bedragen onder ‘Overzicht belasting en premies’ in uw aangifte. Vergelijk daarvoor het verzamelinkomen, de heffingskortingen, de berekende belastingen, de voorheffingen en de vrijstelling van buitenlandse inkomsten en de verrekening van buitenlandse bronbelasting.
Is dat niet het geval, dan kan dat komen omdat de Belastingdienst een fout gemaakt heeft bij het opleggen van de aanslag. Of omdat de Belastingdienst uw aangifte heeft gecorrigeerd (als het goed is, heeft u daarover bericht gekregen; het staat ook op de aanslag). Zorg er in elk geval voor dat u begrijpt waardoor een verschil in uitkomst veroorzaakt wordt. Komt u er niet uit? Bel dan met de Belastingtelefoon voor een toelichting (0800-0543).

Klopt uw aanslag niet met uw aangifte? Of bent u het niet eens met de correctie van de Belastingdienst?