14 oktober 2021

Wist u dat…? (de auto van de zaak)

FiscAlert oktober 2021 | jrg 27 nr 8 | p.18-19


fiscaal

Wist u dat…?

DE AUTO VAN DE ZAAK

Handige weetjes en tips over de auto van de zaak die u niet overal leest en waar dus ook niet iedereen van op de hoogte is.
 

Een auto van de zaak is niet altijd voordeliger dan een privé-auto. De vergoeding voor zakelijke ritten (maximaal € 0,19 per km) pakt soms gunstiger uit, bijvoorbeeld bij oudere auto’s of relatief veel zakelijke kilometers. Als het zakelijke gebruik van de privé-auto ligt tussen 10% en 90% van het totale gebruik, kunnen IB-ondernemers kiezen of ze de auto op de zaak (op de balans) zetten of privé rijden. Die keuze kan alleen gemaakt worden op het moment van aanschaf en bij bijzondere omstandigheden (zoals een wetswijziging). Bespreek de keuze voor zakelijk of privé rijden met uw adviseur vóórdat u de auto aanschaft!

 

Gaat u in 2021 een nieuwe auto van de zaak rijden? Standaard geldt een bijtelling van 22% van de cataloguswaarde (officiële nieuwprijs op datum afgifte deel 1 kentekenbewijs inclusief BTW en BPM). Alleen voor bepaalde auto’s zonder CO2-uitstoot geldt een lager bijtellingspercentage: voor de meeste nulemissie-auto’s geldt een bijtelling van 12% over de eerste € 40.000, daarboven is de bijtelling 22%. Voor nieuwe elektrische auto’s met zonnecellen (vermogen minimaal 1 kWp, geen lood in de accu’s) en waterstofauto’s geldt die grens niet en is de bijtelling 12% over het hele aanschafbedrag.

 

De lage bijtelling gaat stapsgewijs omhoog.