13 mei 2020

Wist u dat…? (speciaal voor ondernemers)

FiscAlert mei 2020 | jrg 26 nr 5 | p.24-25


fiscaal

Wist u dat…?

SPECIAAL VOOR ONDERNEMERS

Handige weetjes en tips die je niet overal leest en waar dus ook niet elke ondernemer van op de hoogte is.
 

De kosten in de aanloopfase van een onderneming kunt u tot maximaal vijf jaar terug aftrekken in het eerste jaar dat er sprake is van een bron van inkomen. Bewaar dus altijd alle bonnen en facturen van de laatste vijf jaar (scan of fotografeer ze, zodat ze goed leesbaar blijven!).

Op www.fiscalert.nl ➤ downloads vindt u een handig en overzichtelijk ‘Memorandum Ondernemerschap’ waarin we u precies laten zien wanneer de Belastingdienst u voor de inkomstenbelasting ziet als ondernemer.

Ondernemers kunnen de zakelijke ritten met de fiets (inclusief het woon-werkverkeer) tegen € 0,19 per kilometer aftrekken. Hetzelfde geldt trouwens ook voor andere privé-vervoermiddelen, dus aarzel niet om uw elektrische step, hoverboard of skateboard met hulpmotor op die manier terug te verdienen.

De kosten van een vaste telefoon op kantoor zijn volledig aftrekbaar. De kosten van een privé-telefoonabonnent bij u thuis zijn niet aftrekbaar, de zakelijke gesprekskosten zijn dat wel. Ook de kosten van een zakelijke mobiele telefoon (gespreks- èn abonnementskosten, aanschaf toestel, reparatie) kunt u aftrekken.

De computer die u gebruikt voor uw onderneming mag u tot uw ondernemingsvermogen rekenen, waardoor de aanschaf- en onderhoudskosten maar ook de afschrijving aftrekbaar zijn.

Drijft u een onderneming en werkt uw fiscaal partner mee