14 februari 2020

Belastingdienst stopt 124.000 voorlopige teruggaven

Door nieuw beleid bij de Belastingdienst zijn dit jaar veel meer voorlopige teruggaven stopgezet dan andere jaren. Lag het aantal in andere jaren rond de 80.000, dit jaar zijn er 124.000 teruggaven stopgezet. De stijging valt samen met nieuwe selectieregels bij de Belastingdienst: wie in 2018 werk en een uitkering had krijgt niet automatisch een voorlopige teruggaaf. Voor degenen die hiermee te maken hebben kan het maandelijks honderden euro's schelen. Dat is natuurlijk een tegenvaller voor de huishoudportemonnee, maar zo probeert de fiscus wel te voorkomen dat achteraf duizenden onterecht ontvangen euro's moeten worden terug betaald. Helaas beschikt de fiscus niet over de meest actuele gegevens. Daardoor kan het gebeuren dat het stopzetten van de teruggaaf in sommige gevallen onterecht was. Met name het feit dat het bericht over stopzetten laat kwam (rond de jaarwisseling tot zelfs medio januari) leidt tot veel kritiek.

Is uw voorlopige teruggaaf onterecht stopgezet? Als u een nieuwe aanvraagt met actuele gegevens krijgt u alsnog waar u recht op heeft. U kunt dit doen door in te loggen op www.belastingdienst.nl.

UPDATE: Staatssecretaris Vijlbrief heeft toegegeven dat de Belastingdienst niet juist heeft gehandeld en het eerder had moeten melden. Volgend jaar gaat ze het beter doen, aldus Vijlbrief.