GOUDEN DEURMAT VERKIEZING 2020

Wie bood het beste financiële product en krijgt dit jaar de Gouden Deurmat mee naar huis?

Einduitslag Gouden Deurmat 2020

Ieder jaar bepalen de lezers van FiscAlert welk product de Gouden Deurmat ontvangt. Wij nomineerden drie producten en u bepaalde wie de algehele winnaar werd. Stemmen kon tot en met 1 december 2020.

1: UBS MSCI EMU Socially Responsible UCITS ETF

De Union des Banques Suisses is uitgegroeid tot een stevige financiële dienstverlener met ruim US$ 1.000 miljard onder beheer en goede thematische ETF’s. Eén daarvan is het in augustus 2011 gelanceerde MSCI EMU Socially Responsible UCITS ETF. De beleggingen van dit fonds bedragen iets minder dan een miljard, en als we alle varianten van dit fonds (verschillende ISIN) bij elkaar zouden stoppen, bedraagt de pot zo’n 1,5 miljard. Dit bedrag zal naar verwachting toenemen, want diversiteit en beleggen — met een goede spreiding, óók op sociaal vlak — wordt steeds populairder. De primaire doelstelling van het fonds, dat in euro’s noteert, is om de performance van de MSCI EMU NR EUR index te volgen. Dat lukt UBS met verve; ze realiseren zelfs een lichte outperformance. Het dividend, zo’n 2,5% tot 3% per jaar, wordt in februari en augustus uitgekeerd. De (verwachte) lopende kosten zijn 0,22% per jaar. Het fonds belegt in aandelen die hoog scoren op duurzaam ondernemen èn een kleinere CO2-voetafdruk hebben dan hun sectorgenoten. Van Morningstar krijgt het fonds vijf wereldbollen op hun Sustainability Rating. Een interessant fonds voor langetermijnbeleggers die met een zuiver geweten maar zonder gedoe willen beleggen en met hun investeringen een positieve uitwerking willen hebben op het milieu en de maatschappij. Risico, rendement en kosten zijn keurig in balans.

64% UBS MSCI EMU Socially Responsible UCITS ETF

2: NN Health Care Fund – P

De zelfstandige vermogensbeheerder van de NN Group, NN Investment Partners, heeft interessante beleggingsoplossingen in het schap. Een daarvan is het NN Health Care Fund met een kleine half miljard aan belegd vermogen. Binnen deze serie zijn diverse smaken, maar hier gaat het om de variant voor particulieren die 30 november 2013 werd opgericht en dividend uitkeert. Wie spreiding zoekt, heeft met deze titel in één klap meer dan 300 aandelen in portefeuille binnen de sector gezondheidszorg. Positief: de afgelopen vijf jaar weet het fonds de benchmark (de MSCI World Health Care-NR) te verslaan (jaarrendement 5,82% versus 3,77%). De lopende kosten bedragen 0,83% per jaar en na aftrek van de kosten worden de dividenden van de onderliggende aandelen — op jaarbasis ongeveer 1,25% — uitgekeerd, meestal eind juni of begin juli. Dit fonds is geschikt als bouwsteen voor beleggers die zoeken naar een gezond rendement voor de lange termijn en die aandelenrisico kunnen en willen dragen. Bovendien belegt u met dit fonds in bedrijven met bovengemiddelde aandacht voor duurzaamheid en spreidt u ten opzichte van de klassieke sectoren financials en energie die we in veel particuliere portefeuilles zien terugkomen.

25% NN Health Care Fund – P

3: Pictet Security I Acc

Het in 1805 opgerichte Pictet is met € 470 miljard aan beheerd vermogen inmiddels één van de grootste financials van Zwitserland. De Pictet Group heeft een goed oog voor ‘de markten van morgen’, zoals het op 31 oktober 2006 geïntroduceerde Security I Acc beleggingsfonds laat zien. Nog voordat hackers de voorpagina’s van kranten haalden, herkende Pictet het belang van cybersecurity. Maar er is nog een inhaalslag te maken: in 2021 zullen de jaarlijkse kosten van cybercrime naar schatting zijn opgelopen tot US$ 6 biljoen. Het fonds gebruikt de MSCI World (EUR) als referentie-index en maakt sinds de oprichting gemiddeld 10,28% per jaar, een outperformance (koerswinst en dividend) ten opzichte van de benchmark, die in dezelfde periode per jaar 6,88% scoorde. Dividenden liggen tussen 0,5-0,75% per jaar en worden automatisch herbelegd. De (verwachte) lopende kosten zijn 1,20% per jaar. Stevig, maar gegeven de resultaten verdedigbaar. U loopt een valutarisico en uiteraard ook een marktrisico, want als de financiële markten onder druk staan, zult u dat beslist merken. Dit fonds is interessant voor langetermijnbeleggers die aandelenrisico kunnen en willen dragen en die een nuance in hun portefeuille willen aanbrengen van bedrijven die zich bezighouden met de trend van cyberveiligheid. En die willen spreiden ten opzichte van klassieke techbedrijven, zoals Apple en Microsoft.

11% Pictet Security I Acc