13 slimme hypotheektips
FiscAlert december 2013 | jrg 19 nr 10 | p.19-22
huis & hypotheek
13 slimme hypotheektips
Bent u op zoek naar een hypotheek? Of wilt u uw huidige aanpassen? Lees dan eerst even onze praktische tips en trucs.
U bent op zoek naar een nieuw huis. Of naar een nieuwe hypotheek tegen betere voorwaarden. Of u overweegt een familiebank op te richten. Eigenlijk maakt de reden niet uit: als u op het punt staat te lenen voor uw eigen woning kunt u met de volgende tips en trucs geld verdienen.
1. Let op de advieskosten
Provisie op hypotheken en andere complexe financiële producten is tegenwoordig verboden. U krijgt dus gewoon een rekening voor advies. Maar waar moet u op letten en, niet onbelangrijk, wat moet het kosten? Oriënteer u goed (internet!) en voer vervolgens met een aantal partijen oriënterende gesprekken en bespreek alvast zaken als welke partijen de scherpste rentetarieven hebben. Realiseer u overigens goed dat het goedkoopste advies niet altijd het beste is. U kunt best iets meer betalen voor een advies als dat u op termijn veel meer oplevert (lees: een lagere rente).
> Lees ook ons artikel ‘Wat kost een hypotheekadvies?’ (FiscAlert april 2013, jrg 19 nr 4, p.16, online op www.fiscalert.nl > huis & hypotheek).
2. Ga voor de laagste rente!
Het lijkt een open deur, maar dat is het niet. Bij de (bank)spaarhypotheek maakt de hoogte van de rente niet zo erg veel uit: op het opgebouwde spaartegoed krijgt u immers dezelfde rente als u betaalt. Sinds 2013 moeten nieuwe hypotheken verplicht ten minste annuïtair worden afgelost en is het niet meer mogelijk kapitaal op te bouwen. U lost dus alleen af en dan kan een 0,1 of 0,2 procentpunt lagere rente u over de gehele looptijd duizenden euro’s schelen. Oriënteer u goed via vergelijkingssites en vraag uw hypotheekadviseur of bank expliciet naar de rentetarieven.
LET OP: Uiteraard moet u ook goed kijken naar de overige voorwaarden, zoals bijvoorbeeld de verhuisregeling: wat gebeurt er als u tussentijds verhuist? Kunt u dan uw gunstige hypotheeklening meenemen of moet u een boete betalen? Een goede hypotheekadviseur neemt al dit soort zaken mee in zijn beoordeling.
- Om het hele artikel te kunnen lezen moet u inloggen.
- Heeft u nog geen abonnement? Bekijk onze aanbiedingen
- Heeft u wel een abonnement, maar nog geen account? Maak dan een account aan