04 september 2019

5 hypotheektips

FiscAlert september 2019 | jrg 25 nr 7 | p.15


huis & hypotheek

5 hypotheektips

Weet u al hoe u geld kunt besparen — of verdienen — op uw lopende hypotheek? Nee? Wij hebben een paar suggesties!


1. Profiteer van de lage hypotheekrente
Door de huidige, historisch lage rentestand betalen veel mensen met een vaste rente veel voor hun hypotheek. Is dat ook bij u het geval, overweeg dan over te sluiten. Zelfs als u ‘vergoedingsrente’ (de opvolger van de ‘boeterente’) moet betalen, levert oversluiten in veel gevallen voordeel op. Niet alleen omdat u bespaart op de rente, maar ook omdat u toekomstige rente naar voren haalt. Aangezien het belastingvoordeel van de hypotheekrenteaftrek de komende jaren afneemt door de verlaging van de belastingtarieven èn door de stapsgewijze beperking van het maximumtarief van naar 37% in 2023, krijgt u op deze manier méér belasting terug!

Oversluiten is voordelig als u alle kosten heeft terugverdiend vóór het verstrijken van de huidige vaste renteperiode. Vraag een pro-forma boeterenteberekening aan en laat u eventueel adviseren door een onafhankelijk adviseur. Kijk niet alleen naar uw eigen bank: oversluiten bij een andere bank kan nóg meer voordeel opleveren. Hypotheekrentes vergelijkt u op www.hypotheekrente.nl

LET OP: Oversluiten kan onvoordelig uitpakken bij een hypotheek waarbij u belastingvrij kapitaal opbouwt voor het aflossen van uw hypotheek, zoals bij (bank)spaarhypotheken. En ook als u verhuisplannen heeft, is oversluiten niet raadzaam: na een verhuizing betaalt u geen boeterente bij een nieuwe hypotheek.


2. Rentevastperiode: ga voor lang!
De hypotheekrente is al lange tijd extreem laag (veel lager kan eigenlijk niet) en daarom is nu waarschijnlijk een goed moment om de hypotheekrente voor een langere periode vast te zetten: denk aan minimaal tien tot vijftien jaar. Zelfs als de hypotheekrente in de toekomst niet langer aftrekbaar is, bent u — in vergelijking met een paar jaar terug — met de huidige rentepercentages beter af. En er is nóg een voordeel. U heeft meer zekerheid over uw maandlasten en (dus) meer duidelijkheid over uw toekomstige financiën.


3. Stort bij op uw (bank)spaarhypotheek