13 maart 2017

Airbnb: zo zit het fiscaal

FiscAlert maart 2017 | jrg 23 nr 3 | p.15-17

huis & hypotheek

Airbnb: zo zit het fiscaal

Het toeristenseizoen staat voor de deur. Voor een steeds groter wordende groep Nederlanders betekent dat extra inkomsten door de verhuur van hun huis of appartement, bijvoorbeeld via Airbnb. Misschien doet u het ook al. Maar weet u hoe u het fiscaal goed regelt?

Tekst: Paul van der Kwast

Voor tienduizenden Nederlanders is het af en toe verhuren van de eigen woning aan toeristen een aantrekkelijke bron van neveninkomsten geworden — met dank aan online-bedrijven als Airbnb en Wimdu, want zij hebben dat bijzonder makkelijk gemaakt. Maar het is niet zonder risico. Zo heeft de gemeente Amsterdam aan de eigenaar van 11 (!) verhuurde appartementen een boete opgelegd van 13.500 euro per appartement en kreeg het ‘sleutelbedrijf’, dat onder meer de schoonmaak deed en de gasten ontving, eenzelfde boete. De boetes werden door de gemeente opgelegd, omdat de appartementen permanent ter beschikking stonden voor de verhuur, terwijl in de hoofdstad particuliere woningen maximaal 60 dagen per jaar mogen worden verhuurd voor kort verblijf.
Ook in fiscaal opzicht zijn er wel wat haken en ogen aan de verhuur aan toeristen. Overweegt u uw woning te verhuren, of dat nu via Airbnb, Wimdu of uw eigen verhuurkanaal is? Dan is het wel zo handig om te weten met welke fiscale regels u te maken krijgt. Moet u bijvoorbeeld belasting betalen over de verhuur van uw eigen woning? En hoe zit het eigenlijk met BTW en de toeristenbelasting? Een overzicht van de huidige — fiscale — stand van zaken.

Grijs gebied