01 september 2018

Checklist huis kopen

FiscAlert september 2018 | jrg 24 nr 7 | p.18-19

huis & hypotheek

Checklist huis kopen

In de huidige woningmarkt moet een aspirant-koper vaak snel beslissen. Staat u ook op het punt om een woning aan te schaffen? Gebruik dan deze checklist!

ORIËNTATIEFASE

o bepaal de maximale maandlasten
Welk deel van uw inkomen wilt (of kunt) u uitgeven aan uw woning? Houd daarbij rekening met de ontwikkeling van uw inkomen de komende jaren en met een onderhoudsvoorziening (hoeveel u daarvoor nodig heeft, hangt af van de staat van het huis).

o informeer naar de maximale hypotheek
Dit doet u uiteraard vóórdat u op zoek gaat naar een (ander) huis. Wat is de bank bereid te lenen uitgaande van de door u berekende maximale maandlasten? Komt dat overeen met wat de bank bereid is te lenen op basis van uw inkomen? In principe kunt u tegenwoordig niet méér lenen dan 100 procent van de aankoopwaarde!

Op de sites van veel banken en op de site van de Vereniging Eigen Huis (www.eigenhuis.nl) vindt u calculatoren waarmee u een indicatie kunt krijgen van uw maximale hypotheek.


o check uw spaargeld
Bent u starter of heeft uw huidige woning geen overwaarde? Dan zult u de bijkomende kosten moeten financieren met uw spaargeld. Dat kan aardig oplopen:
■ overdrachtsbelasting (2 procent)
■ rond de 1.000 euro notaris- en kadasterkosten voor de hypotheek- en transportakte
■ kosten eventuele aankoopmakelaar
■ kosten voor het aanvragen van Nationale Hypotheek Garantie
■ kosten voor het bouwkundige keuring

Deze aankoopkosten bedragen bij elkaar 5 tot 6 procent van de koopsom. Daar komen dan de kosten voor de financiering nog bij, zoals de kosten van het hypotheekadvies (300 tot 3.000 euro) en de taxatiekosten (circa 400 euro). En dan bent u nog niet verhuisd en is het huis nog niet ingericht. Maak een reële inschatting van het bedrag dat u hiervoor nodig denkt te hebben.

Maak niet al uw spaargeld op. U heeft immers ook nog een buffer nodig voor onverwachte uitgaven zoals een kapotte wasmachine of een reparatie aan uw auto.

o bepaal uw wensen
Welke categorie woningen (type, prijs, ligging) past bij uw woonwensen èn bij uw financiën? Een makelaar kan u daarbij helpen.


KIJKEN EN KOPEN