07 oktober 2020

Checklist hypotheek aflossen

FiscAlert oktober 2020 | jrg 26 nr 8 | p.18-19


huis & hypotheek

Checklist hypotheek aflossen

Steeds meer mensen overwegen de hypotheek af te lossen. Met deze handige checklist weet u wanneer u dat eventueel zou moeten doen. En wanneer niet.


Als de hypotheek u netto meer kost dan uw spaargeld oplevert, is het soms lonend om de hypotheek af te lossen. Neem uw eigen situatie eens onder de loep met behulp van onze checklist.


☐ UW LENING(EN)

Heeft u naast uw hypotheek ook consumptieve leningen (dus leningen die niet voor het eigen huis zijn)? De rente van een consumptieve lening is vaak hoger (en bovendien niet aftrekbaar). Het kan daarom verstandig zijn om consumptieve leningen eerst af te lossen en pas daarna te overwegen het geld van de hypothecaire lening terug te betalen.


☐ UW HYPOTHEEKVORM

Aflossen kan onvoordelig uitpakken bij een hypotheek waarbij u kapitaal opbouwt voor het aflossen van uw hypotheek, zoals de (bank)spaarhypotheek of de beleggingsvariant daarvan. Zo kan een verzekeraar/bank voor verlaging van de kapitaalsopbouw (na aflossing is er immers minder nodig) kosten in rekening brengen, kan het rendement dalen en kan een te grote aanpassing leiden tot het vervallen van fiscale vrijstellingen. Wie de kapitaalsopbouw niet aanpast, kan te maken krijgen met belastingheffing over een deel van het op te bouwen bedrag. Bespreek de gevolgen dus eerst met uw adviseur en vraag een offerte van de gewijzigde situatie vóórdat u aflost.