13 juni 2017

De aflossingsvrije hypotheek: topper of tijdbom?

FiscAlert juni 2017 | jrg 23 nr 6 | p.20-22

huis & hypotheek

De aflossingsvrije hypotheek: topper of tijdbom?

Omdat ze een tijdbom zouden hebben gelegd onder onze economie, wordt er veel gedebatteerd over hypotheken zonder aflossingsverplichting. Is het werkelijk zo erg? Waarschijnlijk niet, en al helemaal niet als u onze tips ter harte neemt.

Ongeveer één derde van de woningbezitters in Nederland heeft een volledig aflossingsvrije hypotheek. De Europese Centrale Bank, De Nederlandsche Bank èn de Autoriteit Financiële Markten zijn bang dat deze groep mensen in de problemen komt als de aflossingsvrije hypotheek afloopt en de schuld moet worden afgelost. Maar is dat ook zo?
Eerst de feiten. Jarenlang was de aflossingsvrije hypotheek dé ideale hypotheekvorm in eigenwoningland, althans in Nederland. Wie afloste was een dief van de eigen portemonnee. Omdat de huizenprijzen vanaf het midden van de jaren 80 gestaag stegen, mede door de inflatie, kromp de schuld ten opzichte van de waarde van het huis. Bovendien was de renteaftrek in tijd onbeperkt en maakte het niet eens uit waar het geld van de hypotheek aan werd besteed. Consumptief lenen voor een boot, tweede huis of auto met het huis als onderpand was schering en inslag.
Midden jaren 90 kwam de kentering. In 1997 werd eerst de fiscaal gesubsidieerde consumptieve kredietkraan dichtgedraaid. En met de invoering van het nieuwe belastingstelsel, in 2001, werd de periode van renteaftrek beperkt tot 30 jaar, voor iedereen. Huizenbezitters die vóór 2001 hun hypotheek hadden afgesloten, kunnen dus na 31 december 2030 de rente daarvan niet meer aftrekken. En sinds 2013 is — althans voor leningen die niet in de plaats komen van oude — ook de aflossingsvrije hypotheek in de ban gedaan en moet elke nieuwe eigenwoninglening (fiscaal verplicht!) ten minste annuïtair worden afgelost.

Crisis