14 juni 2016

Hypotheekrente vastzetten: hoe lang?

FiscAlert juni 2016 | jrg 22 nr 6 | p.16-18

huis & hypotheek

Hypotheekrente vastzetten: hoe lang?

Vijf jaar vast, tien jaar vast of nog langer? Wij laten u zien hoe u de juiste afweging maakt.

De Nederlandse hypotheekrentes zijn nog nooit zo laag geweest. Volgens de MoneyView Hypotheekrente Barometer bedroeg de laagste rente voor een 10-jaars annuïteitenhypotheekhypotheek met NHG in de laatste week van april net geen 1,9 procent. En het kan nóg lager: sommige klanten van Achmea, Rabobank en ING krijgen momenteel geld toe op hun hypotheek, omdat hun variabele hypotheekrente gekoppeld is aan de euribor (de ‘euro interbank offered rate’). En die is negatief.
Als we één ding hebben geleerd van de afgelopen jaren, dan is het wel dat de rente niet te voorspellen is. We kunnen dus ook niet voorspellen dat de rente niet meer zal dalen. Maar gezien het huidige lage niveau lijkt het op dit moment geen slecht idee om de hypotheekrente voor een langere periode vast te zetten. Maar voor hoe lang? Vijf jaar? Tien jaar? Twintig jaar?
Het antwoord op die vraag hangt af van diverse factoren.

Uw persoonlijke situatie
De meeste hypotheken worden afgesloten voor een langere periode. In die tijd kan veel gebeuren. Trouwen, kinderen, scheiden, een andere baan, ziekte of ontslag, allemaal zaken die — als u ze van tevoren had geweten — van invloed zouden zijn geweest op de gemaakte keuzes. U zou dan misschien de rente voor een kortere periode hebben vastgezet. Kunt u makkelijk af van uw hypotheek? En kunt u bij verhuizing naar een ander koophuis altijd de hele hypotheek boetevrij aflossen? Is dat niet het geval, dan kan de boeterente flink oplopen als er nog een lange rentevaste periode resteert. Lees de hypotheekvoorwaarden dus goed door vóór u tekent.

Wat past bij u?