13 maart 2022

NIEUW: De duurhuurhypotheek

FiscAlert maart 2022 | jrg 28 nr 3 | p.24-25


huis & hypotheek

NIEUW: De duurhuurhypotheek

Heeft u wel geld om een duur huis te huren, maar vinden hypotheekverstrekkers dat u een hypotheek met dezelfde woonlasten niet kunt betalen? Een nieuwe hypotheekvorm brengt daarin mogelijk verandering.

Tekst: Jeroen Wolfsen


U kent de verhalen vast wel. Of misschien bent u zelf zo’n geval: u betaalt al jaren een stevige huur omdat u te veel verdient om in een sociale huurwoning te mogen wonen — als u er al een aangeboden zou krijgen, want de wachttijden worden tegenwoordig in sommige steden niet meer in maanden of jaren maar in decennia gemeten. U wilt graag verhuizen naar een vergelijkbare koopwoning met dezelfde woonlasten, maar de hypotheekadviseur meldt u telkens dat u niet in aanmerking komt voor de lening die u daarvoor nodig heeft. ‘The computer says no.’ En dat terwijl u best een aardig salaris heeft.
U bent zeker geen uitzondering. Nederland telt zo’n 574.000 huishoudens die duur huren in de vrije sector. Drie op de vijf van die huishoudens besteden méér dan één derde van het netto-inkomen aan huur, maar kunnen op grond van de standaard leennormen de overstap niet maken van de vrije-huursector naar een koopwoning, omdat ze net te weinig verdienen.

Duurhuurhypotheek
Als je al jaren 1.200 euro aan huur betaalt, dan kun je dat bedrag ook betalen in de vorm van maandlasten voor een koopwoning, zelfs als je volgens ‘de regels’ maar 800 euro van je inkomen mag gebruiken voor een hypotheek. Vier hypotheekaanbieders — Achmea, BLG Wonen, ING en Florius — zijn dit jaar samen met de Vereniging Eigen Huis en Nationale Hypotheek Garantie een pilot gestart om duizend van deze ‘duurhuurders’ een hogere hypotheek te kunnen geven. Ook zij vinden namelijk dat huurders die langdurig in staat zijn maandelijks een relatief hoge huur op te hoesten zonder zich daarvoor in de schulden te hoeven steken, bewezen hebben bepaalde woonlasten te kunnen dragen. En wij zijn aan het rekenen geslagen om te kijken wie met zo’n ‘duurhuurhypotheek’ beter af is — en hoeveel beter.

Vergelijking