01 december 2020

Onder de loep: de familiebank

FiscAlert december 2020 | jrg 26 nr 10 | p.16-17


huis & hypotheek

Onder de loep: de familiebank

Overweegt u van — of aan — familie of derden te lenen voor de aankoop van een woning? Of heeft u al een familiebanklening lopen? Lees dan verder.
 

Met deze inmiddels door velen toegepaste FiscAlert-klassieker kunnen we buiten de bank geld lenen voor de eigen woning. En creëren we een win-win-winsituatie. De belangrijkste punten van de familiebank op een rij, met updates.

Lage spaarrentetarieven
Banken vergoeden nauwelijks nog rente over spaargeld. Voor u als geldschieter levert uw spaargeld door het oprichten van een familiebank flink meer op dan bij de bank. Het geld dat de bank normaal gesproken aan de geldlener verdient, verdwijnt nu in uw zak!

Maximale lening
Bent u geldschieter, dan moet u — net als reguliere banken — rekening houden met de financiële armslag van degene aan wie u uw geld uitleent. De vuistregel: leen maximaal vijf keer het bruto jaarsalaris. Tel een tweede (laagste) inkomen voor maximaal 90 procent mee, maar alleen als dat inkomen vermoedelijk ook op de lange termijn in stand zal blijven. Als geldschieter leent u uiteraard alleen geld uit dat u langere tijd kunt missen.
Leent u het geld van de familiebank en heeft u daarnaast een lening lopen bij een reguliere hypotheekverstrekker, houd er dan rekening mee dat de maandlasten van de familiebanklening de leencapaciteit bij de hypotheekverstrekker verlagen (met andere woorden: u kunt er minder lenen). Een familiebanklening als aanvulling op reguliere hypotheek is dus niet geschikt om een (te) hoge financiering alsnog rond te krijgen.

Renteaftrek