Onder de loep: de overwaardehypotheek
FiscAlert december 2019 | jrg 25 nr 10 | p.12-15
huis & hypotheek
Onder de loep: de overwaardehypotheek
Is het opeten van de overwaarde van je eigen woning werkelijk het ei van Columbus om wat extra pensioeninkomen te genereren? De voor- en nadelen nader bekeken.
Tekst: Jeroen Wolfsen
Steeds meer senioren zien wel wat in het opeten van de overwaarde van hun woning, als aanvulling op het pensioen. Speciaal voor dat doel heeft een aantal banken dus zogenaamde ‘overwaardehypotheken’ (ook wel ‘verzilverhypotheken’ genoemd) ontwikkeld. In samenwerking met de onafhankelijke online adviseur voor hypotheken, lijfrente en pensioen Moneywise zetten we de producten, de mogelijkheden en de alternatieven voor u op een rij.
Wat is overwaarde eigenlijk?
Overwaarde is het verschil tussen de vrije verkoopwaarde van uw woning en de hypotheekschuld die er nog op rust. Natuurlijk kunt u ook uitgaan van de WOZ-waarde van uw woning, maar in veel gevallen is die lager dan de vrije verkoopwaarde. Voor de banken is de werkelijke waarde essentieel. Daarom moet de woning vóór het afsluiten van een overwaardehypotheek getaxeerd worden door een onafhankelijk taxateur.
Overwaarde is niet hetzelfde als de winst die u op uw woning maakt bij verkoop. Stel bijvoorbeeld dat u in 1990 een woning heeft gekocht voor omgerekend 200.000 euro en dat u die hypotheek inmiddels heeft afgelost. Als u deze woning nu verkoopt voor 400.000 euro, heeft u 200.000 euro winst. Maar omdat u de hypotheek al had afgelost, bedraagt uw overwaarde 400.000 euro. Dat wil niet zeggen dat u dit bedrag ook volledig kunt lenen; het is het bedrag waar de bank mee aan het rekenen slaat.
Zo werkt het
- Om het hele artikel te kunnen lezen moet u inloggen.
- Heeft u nog geen abonnement? Bekijk onze aanbiedingen
- Heeft u wel een abonnement, maar nog geen account? Maak dan een account aan