13 mei 2020

Pak die rentekorting!

FiscAlert mei 2020 | jrg 26 nr 5 | p.15


huis & hypotheek

Pak die rentekorting!

Door de stijging van de waarde van uw huis of tussentijdse aflossingen, kunt u mogelijk een lagere hypotheekrente krijgen. In 7 stappen laten we zien hoe u dit goed regelt.


Bij hypotheken schatten banken het risico in dat de aanvrager de hypotheekschuld niet of niet helemaal kan terugbetalen. Dat risico komt terug als een extra rente bovenop de basisrente, die kan oplopen tot wel 1,1 procentpunt. Alleen hypotheken met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) kennen geen of heel weinig risico-opslag.
Het risico dat de hypotheekverstrekker z’n geld niet terugziet, daalt naarmate het huis meer waard wordt. Of als er tussentijds is afgelost. Als de hypotheek op grond van een gunstiger verhouding tussen schuld en marktwaarde in een lagere risicoklasse terecht komt, kan de hypotheekrente omlaag. Dat scheelt, want een rentekorting van enkele tienden van procentpunten kan jaarlijks vele honderden euro’s opleveren. Helaas gaat de rente bij de meeste banken niet automatisch omlaag, dus u zult zelf actie moeten ondernemen.

LET OP: Bij (bank)spaarhypotheken, waarbij de hypotheekrente is gekoppeld aan het te sparen vermogen voor de aflossing, leidt een renteverlaging automatisch tot een hogere premie, omdat het gespaarde kapitaal minder rendeert. Zeker als u al veel kapitaal heeft opgebouwd, is aanpassing van de rente vóór het einde van de lopende rentevastperiode bij deze hypotheekvorm dus géén goed idee.


Stap 1: check de bij het afsluiten gehanteerde schuld-marktwaardeverhouding

Hoe hoog was uw hypotheek in verhouding tot de marktwaarde van uw woning op het moment van afsluiten? Hoe hoger uw schuld-marktwaardeverhouding, hoe hoger de opslag in uw rentepercentage.

Voorbeeld
Was de hoogte van de hypotheek € 385.000 bij een woningwaarde van € 350.000, dan is de schuld-marktwaardeverhouding (385.000 ÷ 350.000 x 100 =) 110%.


Stap 2: