06 mei 2015

Q&A familiebank

FiscAlert mei 2015 | jrg 21 nr 5 | p.12-14

huis & hypotheek

Q&A familiebank

Zeker met de huidige lage spaarrentetarieven heeft de familiebank toegevoegde waarde. Onze Adviesservice deed een greep in de vele vragen over dit uiterst aantrekkelijke fiscale fenomeen.

Heeft u spaargeld dat u voorlopig niet nodig heeft? Er valt flink wat voordeel te halen als u zelf voor bank speelt en dat spaargeld uitleent aan kinderen, familieleden of (goede) vrienden. Bij FiscAlert noemen we dat een ‘familiebanklening’. Twaalf vragen (en antwoorden) over deze bijzonder interessante manier om met uw spaargeld meer geld te verdienen.

1. Wat maakt een familiebank zo interessant?
Als u spaargeld naar de bank brengt, blijft dat daar niet in de kluis liggen. De bank leent het bedrag weer uit aan iemand anders, tegen méér rente dan u ervoor ontvangt. Dat renteverschil — de ‘spread’ — is, simpel gezegd, de winst van de bank. Als u het geld aan uw kind(eren) uitleent, gaat die winst niet naar de bank maar blijft het geld binnen de familie. Door een ‘familiebank’ op te richten en uw spaargeld uit te lenen, verdwijnt een stukje bonus van het bankmanagement (en nog wel meer ook) rechtstreeks in uw zak. U krijgt, met andere woorden, een veel hogere rente op uw spaargeld en die rente is onbelast. Natuurlijk betaalt u 1,2 procent vermogensrendementsheffing over het uitgeleende geld, maar dat was ook al zo toen het geld nog op de spaarrekening stond. Een vordering is immers ook een vermogensbestandsdeel dat in box 3 wordt belast.

2. Waarvoor kun je de familiebanklening gebruiken?
In principe voor alle leningen, maar in dit verband zullen we ons beperken tot leningen die gebruikt worden voor aankoop, onderhoud of verbouwing van de eigen woning, (gedeeltelijke) aflossing van een eigenwoningschuld of een restschuld.

TIP: Heeft uw kind veel spaargeld? De familiebank werkt ook andersom. Door van uw kind te lenen voor de eigen woning, krijgt het een mooi rendement op zijn spaargeld en u voert de aan uw kind betaalde rente gewoon op in uw aangifte.


3. Welk rentepercentage mag je hanteren?