10 maart 2020

Te hoge WOZ? Maak bezwaar!

FiscAlert maart 2020 | jrg 26 nr 3 | p.26


huis & hypotheek

Te hoge WOZ? Maak bezwaar!

De WOZ-beschikking is de grondslag voor veel belastingen en heffingen. Daarom is het belangrijk dat de juiste waarde van uw huis wordt vermeld. En dat u bezwaar maakt als dat niet zo is.


Waarschijnlijk heeft u van uw gemeente al een WOZ-beschikking gekregen, anders valt ie binnenkort op de deurmat. De WOZ-waarde van dit jaar is gebaseerd op de ‘vrije verkoopwaarde’ op 1 januari 2019. De gemiddelde stijging is 8,6 procent, zo blijkt uit cijfers van de Waarderingskamer.
Het is goed om ons te realiseren dat de waarde vaak vanachter een bureau of zelfs door een computer is vastgesteld. Nu worden de middelen die gemeenten hebben om de WOZ-waarde vast te stellen wel steeds beter: digitale kaarten worden vervangen door een driedimensionale weergave van de woningen en kunstmatige intelligentie zorgt voor betere taxatiemodellen. Toch betekent het niet dat u nu op uw lauweren kunt rusten, vooral als uw woning afwijkt ten opzichte van de ‘referentiewoningen’ waar de gemeente uw huis mee vergelijkt. Maak daarom bezwaar als de vastgestelde WOZ-waarde naar uw gevoel te hoog is.