07 april 2015

Top-10 hypotheekvalkuilen

FiscAlert april 2015 | jrg 21 nr 4 | p.20-23

huis & hypotheek

Top-10 hypotheekvalkuilen

Voor nieuwkomers op de koopwoningmarkt, maar ook voor oudgedienden: de belangrijkste valkuilen die u moet zien te vermijden als u een huis financiert met geleend geld.

Tekst: Leon Batenburg

Breken na die ellendige zeven slechte jaren voor de huizenmarkt eindelijk de vette jaren weer aan? Je zou het bijna gaan denken. De rente is tot historische niveaus gedaald en er zijn — voor zover bekend — geen nieuwe maatregelen in de maak om de hypotheekrenteaftrek verder te beperken. Het is in ieder geval nog niet eerder zó aantrekkelijk geweest om op zoek te gaan naar een nieuwe woning.
De crisis mag dan misschien voorbij zijn, toch is er ten opzichte van vroeger wel het één en ander veranderd. Zo is de aflossingsvrije hypotheek in principe over en uit als u geen (hypothecaire) lening voor uw woning (meer) had: elke nieuwe hypotheek moet, althans fiscaal gezien, in 30 jaar volledig worden afgelost, minimaal annuïtair. Wie zich niet aan die in 2013 ingevoerde fiscale spelregels voor de renteaftrek houdt, krijgt een simpele en doeltreffende straf: de rente is niet langer aftrekbaar.
Verder is ook de hoogte van de financiering beperkt. Kon je vroeger zonder problemen aanzienlijk méér dan de vraagprijs lenen (om de financieringskosten en overdrachtsbelasting mee te financieren), tegenwoordig is zo’n tophypotheek beperkt tot 103 procent van de waarde van de woning (en dat percentage loopt zelfs met één procentpunt per jaar terug tot 100 procent in 2018).
En dan zijn er natuurlijk nog die vervelende valkuilen waar u rekening mee moet houden als u uw woning met geld van een ander financiert. Die hebben we daarom maar even voor u op een rijtje gezet.


Om het hele artikel te kunnen lezen moet u inloggen.

Log hier in