14 april 2021

Verhuur en fiscus

FiscAlert april 2021 | jrg 27 nr 4 | p.20-23


huis & hypotheek

Verhuur en fiscus

Als eigenaar uw woning verhuren kan zorgen voor leuke extra inkomsten. Maar de fiscus pikt graag een graantje mee. De meest voorkomende situaties. En wat het u kost.

Tekst: Nanda Verhoeven

De tekorten op de woningmarkt, maar ook TV-programma’s als Bed & Breakfasten de komst van Airbnb hebben zeker bijgedragen aan de gestegen populariteit van het verhuren van (een deel) van de eigen woning. Het kan leuk zijn om nieuwe mensen te ontmoeten en ze in de watten te leggen met een lekker ontbijtje, al zal dat door corona nu even wat minder zijn. Wat veel mensen vergeten, is dat de fiscus graag aan uw ontbijttafel aanschuift om uit uw ruif mee te eten. We laten u zien wat de fiscale gevolgen zijn van de meest voorkomende gevallen van verhuur.

1. Tijdelijke verhuur van een te koop staande eigen woning

De woningmarkt is duidelijk overspannen. Soms zijn woningen al binnen één week nadat ze op Funda zijn geplaatst verkocht. Vraagprijzen zijn vanaf-prijzen geworden. Wil je als koper een kans maken, dan moet je minimaal 10 procent boven de startprijs bieden. Maar niet overal en ook niet in alle segmenten. Dus wat moet u als u al verhuisd bent naar uw nieuwe woning, terwijl uw oude woning nog niet is verkocht?