05 december 2017

Verlaag slim uw hypotheekrente

FiscAlert december 2017 | jrg 23 nr 10 | p.12-14

huis & hypotheek

Verlaag slim uw hypotheekrente

Niet alleen de lage rentestanden maar ook de kabinetsplannen zijn een goede aanleiding om eens te kijken of u wat aan uw hypotheekrente kunt doen. We geven u 7 opties.


1. Haal de toprente eraf
Heeft u geen Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan rekenen banken een risico-opslag voor tophypotheken (leningen waarvan het bedrag hoger is dan een bepaald percentage, vaak 60% van de waarde). Is uw hypotheek dus flink lager geworden dan de waarde van uw huis, dan kan de rente omlaag. Maar u moet wel even met uw hypotheekverstrekker om de tafel gaan zitten, want dat gebeurt (helaas) niet automatisch en sommige banken geven u pas rentekorting na afloop van de rentevastperiode. Denk er niet te licht over: een rentekorting van enkele tienden van procenten kan u jaar na jaar een voordeel van vele honderden tot meer dan duizend euro opleveren. Zie ook het kader ‘Zo bepaalt u uw risicoklasse’.

TIP: Valt uw lening nipt in een hogere risicoklasse? Denk dan eens aan tussentijdse aflossing. Meestal kunt u per jaar 10% van de oorspronkelijke hypothecaire lening boetevrij aflossen. Zo kan een éénmalige extra aflossing een veelvoud van dat bedrag aan besparing opleveren, simpelweg omdat de renteopslag over de hele resterende lening vervalt. Heeft u al veel kapitaal opgebouwd in aan de hypotheek gekoppelde kapitaalverzekeringen en/of bankspaarproducten? Ook dat verlaagt het risico voor de hypotheekverstrekker en kan dus reden zijn voor verlaging van de rente-opslag.


2. Sluit de hypotheek over
Als de hypotheekrentetarieven aanzienlijk lager zijn dan de tarieven waartegen u destijds uw hypotheek heeft gesloten, kan oversluiten een goed idee zijn. Oversluiten is echter niet gratis. Naast de eventuele boeterente moet u denken aan taxatiekosten en advieskosten, maar ook aan notariskosten als u voor een andere bank kiest. Al deze kosten moet u binnen enkele jaren kunnen terugverdienen met de lagere maandlasten. Vaak is dat het geval, maar laat een en ander altijd even doorrekenen door een financieel specialist. En vergeet ook niet bij de concurrentie te shoppen. Lees ook het kader ‘Haal de aftrek naar voren!’.

TIP: